Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Skåpguiden: Inbrottstester

Innan ett skåp får en säkerhetsklassning så måste det genomgå ett övervakat inbrottstest. I Sverige är det Svenska Stöldskyddsföreningen tillsammans med Rikspolisstyrelsen som genomför inbrottstester. När testerna är slutförda så utfärdas ett certifikat som beskriver hur inbrottssäkert ett skåp är. Skåpens klassning framgår av den skylt som skall sitta på dörrens insida, vanligen i övre vänstra eller högra hörnet.

Ett inbrottstest innebär, förenklat, att man begår ett regelrätt inbrott i skåpet. Man använder, på förhand, angivna inbrottsverktyg och mäter sedan den tid det tar att forcera skåpet. Ju längre tid det tar desto säkrare skåp och desto högre inbrottsklassning. Klassningen som utmynnat i ett certifikat, är sedan avgörande för hur stora värden man får försäkra i skåpet. Det finns flera normer som beskriver skåpets inbrottsklassning.

SS 3492

Säkerhetsskåp är numera den enda förekommande klassningen i SS 3492. Skåpen är tillverkade i 4 mm stålplåt och uppfyller vissa krav som ställs på lås och regelsystem. SS 3492 ger möjlighet att försäkra vissa värden och är också minimikrav för viss förvaring, t.ex. av vapen.

SS 3493

Kassaskåp är testade enligt samma norm som säkerhetsskåpen men är dessutom brandklassade.

Ovanstående inbrottstester är utarbetade av Rikspolisstyrelsen tillsammans med Stöldskyddsföreningen och genomförs av Svenska Stöldskyddsföreningen. Certifikaten utfärdas av Det Norske Veritas (DNV) eller Svensk Brand & Säkerhets Certifiering AB (SBSC).

EN 1143-1
EN 1143-1 är den Europeiska Standarden för inbrottsklassning av värdeskåp som är absolut vanligast när det gäller nya skåp idag. Kan kompletteras med ett explosionstest det vill säga ett test av att skåpet klarar sprängning. Vid testet får skåpet en klassning som börjar vid Grade 0 och de högst klassade skåpen i Sverige har klassen Grade VI EX, där EX står för att skåpet är explosionstestat.

Klassningen är sedan vägledande för hur mycket kontanter man får försäkra i skåpet, i ett Grade 0 skåp får man förvara 50 000 kr och i ett Grade VI EX strax över 1,2 miljoner kronor.

För skåp från Grade IV och uppåt krävs dubbla lås, dessutom ska skåp som väger under 1000 kgförankras i golvet. I dessa fall är skåpen förberedda med hål i botten och en förankringsbult medföljer. Försäkringsbeloppen anges till sist och syvende av det bolag som ger företagsförsäkringen och kan påverkas uppåt av larmförhållanden. Beloppen som anges här är minimibelopp enligt försäkringsförbundets normer.

Vid förvaring av värdeföremål gäller högre värden med kontantbeloppet som vägledande. Tester och certifikat utförs och utfärdas av auktoriserade institut men produkten kan dessvärre variera i kvalitet. Säkrast är att välja ett skåp med certifikat från Sverige, Tyskland, England eller Frankrike.

EN 1143-2
Denna norm är jämförbar med ovanstående och gäller deponeringsskåp. I testet finns emellertid ett tillägg för test av deponeringsenhetens säkerhet mot bl.a. manipulering och fiskning.

EN 14450

En ny Europastandard som i säkerhetsnivå kan jämföras med den numera nedlagda normen Stöldskyddsskåp 1 och Stöldskyddsskåp 2. Här får skåpen klassningen S1 respektive S2. Ingen försäkringsmöjlighet i dessa skåp.

På marknaden förekommer också skåp med ett antal andra klassningar och som är godkända för kontantförvaring. I SS 3150 får skåpet ett antal poäng t.ex. 86p. 141p. eller 243p. I SS 3000 anges klassningen med ett poängintervall t.ex. 100-120p. eller 160-180p. Riktigt gamla värdeskåp har klassningen V1, V2, V2S eller V3. Samtliga av dessa skåptyper förekommer på begagnat-marknaden och är godkända för förvaring av 10 000 kr upp till miljonbelopp beroende på klassningen.

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0