Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Vad innebär SSF 3492?

Om du är på jakt efter ett vapen- eller säkerhetsskåp har du troligtvis kommit över beteckningen SSF 3492. Men vad innebär den egentligen? I denna artikel reder vi ut alla frågetecken.

SSF 3492 – en säkerhetsnorm

SSF 3492 är en säkerhetsnorm/-standard som värdeförvaringsenheter kan testas emot.Normen innehåller en rad olika krav på hur motståndskraftigt ett skåp ska vara mot yttre våld.

De värdeförvaringsenheter som testas mot denna norm genomgår alltså tuffa prövningar där de utsätts för yttre våld. Testerna genomförs av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering (SBSC), vilka granskar huruvida skåp lever upp till de krav som finns i den berörda normen.

Skåp som genomgår Svensk Brand- och Säkerhetscertifierings tester och uppfyller samtliga krav erhållercertifieringen SSF 3492.

Vilka skåp testas enligt denna norm?

 Som nämnts inledningsvis är det framförallt säkerhetsskåp, d.v.s. inbrottssäkra skåp tillverkade av 4 mm härdad stålplåt, som testas enligt denna norm. Enligt Rikspolisens föreskrifter ska även vapen förvaras i ett säkerhetsskåp som uppfyller kraven enligt SSF 3492. Även vapenskåp är alltså testade och certifierade enligt samma norm.

Så vet du om ditt skåp är certifierat enligt SSF 3492

En fråga som många ställer till oss är ”hur vet jag om mitt skåp är certifierat enligt SSF 3492?”.

Alla värdeförvaringsenheter som är testade och certifierade har en dekal på insidan – vanligtvis på dörren. På denna framgår det klart och tydligt vilken norm som skåpet är testat och certifierat enligt.

Vad gäller vid vapenförvaring?

 Ytterligare en fråga som brukar dyka upp kring dessa skåp är ”hur många vapen får jag förvara i dem?”.

Hur många vapen du får förvara i ditt skåp beror helt och hållet på vilka vapen du äger. Alla skjutvapen har nämligen olika poäng:

  • Gevär = 1 poäng
  • Pistol = 2 poäng
  • Automatvapen = 4 poäng

Samtliga säkerhets- och vapenskåp är godkända för 20 poäng, vilket innebär att du kan förvara upp till fem automatvapen, tio pistoler eller tjugo gevär i dessa skåp. Självklart går det även bra att förvara en kombination av olika vapen, förutsatt maxgränsen om 20 poäng inte överskrids.

Detsamma gäller för äldre skåp som är certifierade enligt SS 3492, vilket är den gamla benämningen på denna norm.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är SSF 3492 en norm som värdeförvaringsenheter kan testas emot. Genom att välja ett skåp som är certifierat enligt denna norm kan du vara säker på att det har ett bra inbrottsskydd. Något som också är krav om du ska förvara vapen i hemmet.

Köp ditt säkerhetsskåp hos E-safe

 Hos oss på E-safe hittar du ett stort utbud av säkerhets- och vapenskåp som är certifierade enligt SSF 3492. När du väljer att handla hos oss är du i trygga händer – vi tillhandahåller endast skåp från de främsta tillverkarna på marknaden och erbjuder fria och snabba leveranser i hela Sverige. Dessutom erbjuder vi en lägsta-pris-garanti som garanterar att du får det bästa priset!

Kika in några av våra bästsäljande produkter:

Säkerhetsskåp SF 1500

 

Vårt mest sålda säkerhetsskåp för kontor.

Läs mer och handla här.

Vapenskåp Safir 8

 

Ett prisvärt vapenskåp för upp till 8 gevär.

Läs mer och handla här.

Vapenskåp Safir 16E

 

Läs mer och handla här.

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0