Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Våg av butiksbränder i Södertälje

Två stora dagligvarubutiker totalförstördes i Södertälje i bränder som utbröt med kort mellanrum natten till torsdagen. Även en tredje butik där en brand rasade sedan morgonen ser ut att bli förstörd.

– Allting tyder på att åtminstone de båda första bränderna är anlagda. Dels för att bränderna hade ett oerhört hastigt förlopp och dels det faktum att två bränder startade i två butiker under så kort tid, säger stationsbefälet Magnus Käck på Södertäljepolisen som startat en förundersökning om grov mordbrand.

Länsvakthavande polisbefälet Lennart Sjöstrand betraktar brandvågen som attentatsliknande och ser mycket allvarligt på händelserna.

– Det är ju värden för många, många miljoner som har gått upp i rök, konstaterar han..

Ingen misstänkt mordbrännare har gripits och det finns inga konkreta misstankar mot någon person. Vittnen har sett två pojkar på moped i närheten av den första brandplatsen. De identifierades och hade enligt polisen inget med bränderna att göra.

Första larmet kom klockan 00.15 från Willys i Weda-området, nära E 4. Knappt 20 minuter senare brann det även i en Ica-butik i närheten. Klockan 03.49 kom det tredje larmet om branden i butiken Saltskog.

– Willys är helt förstört och även större delen av Ica-butiken är uppbränd. När första polispatrullen kom såg man hur lågor slog upp genom plåttaket på Willys-butiken och därifrån kunde de även se hur det börjat brinna på Ica, berättar Magnus Käck.

Rök har även spridit sig till andra butiker och arbetsplatser i det komplex, en ombyggd industrilokal, där Willys är inhyst. Flera butiker och andra lokaler har fått omfattande rök och vattenskador.

Endast en mindre tillbyggnad på Ica-butiken, cirka 200-300 meter därifrån, ska ha klarat sig undan elden som rasade där.

Stabsbefälet på Södertörns brandförsvarsförbund Björn Westerberg berättar att även den tredje butiken, i Saltskog, ser ut att bli helt förstörd.

– När vi kom var det en fullt utvecklad brand, berättar han för TT vid halv sex-tiden på morgonen.

Enligt Lennart Sjöstrand på Stockholmspolisen är även den butiken en Ica-butik, cirka 1.000 kvadratmeter stor.

När personalen kom till matbutiken Willys Södra i Sydhamnen vid halv sju på torsdagsmorgonen upptäckte de att det brann där.

– Det var en mindre brand som de lyckades släcka själva, säger Per Hultman, brandingenjör på Södertörns brandförsvar.

Det var den fjärde branden sedan midnatt i olika butiker i Södertälje.

Mellan 75 och 100 brandmän från hela Stockholms län, delar av Uppsala län samt Nyköping bekämpade bränderna, främst genom att försöka hindra dem från att sprida sig.

Släckningsarbetet pågick ännu på morgonen. I Willys-butiken och Saltskog-butiken brann det fortfarande kraftigt. Branden i Ica-butiken nära Willys var däremot under kontroll.

– Vi har rubricerat alla som mordbränder och vi utgår från att de är anlagda, säger Kia Samrell, informationsansvarig på Södertäljepolisen.

Polisen utesluter inte att det finns kopplingar till bränderna i december i Södertälje då Coop Forum och Ica Maxi eldhärjades. I samband med de bränderna spreds flygblad där den extrema vänstergruppen Global intifada tog på sig ansvaret. Enligt Expressen har de båda Willysbutikerna som eldhärjades i natt fått varningar från samma grupp.

– Vi har inte kunnat konstatera att gruppen låg bakom bränderna i december. Men utredningen är inte klar ännu, understryker Kia Samrell.

Källa: https://www.dn.se/sthlm/vag-av-butiksbrander-i-sodertalje/

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0