• Vi tipsar om vapenskåp som inte behöver bultas

  Alla som innehar ett vapen måste förvara dem i ett skåp som är certifierat enligt normen SSF 3492. En del mindre skåp ska bultas fast i golv eller vägg, medan andra vapenskåp inte behöver bultas. Vi tänkte i denna artikel tipsa om den sistnämnda typen av skåp.

  Vad gäller vid vapenförvaring?

   Som tidigare nämnts måste alla vapen förvaras i ett säkerhetsskåp som är testat och certifierat enligt den svenska normen SSF 3492. Alla skåp, oavsett storlek, är godkända för 20 poäng.

  Hur många vapen du får förvara i skåpet beror på vad det är för typ av vapen. Alla skjutvapen har nämligen olika poäng:

  Gevär = 1 poäng

  Pistol = 2 poäng

  Automatvapen = 4 poäng

  Det gäller alltså att vapnen som förvaras i skåpet inte överstiger 20 poäng. För att lära dig mer om vad som gäller vid vapenförvaring, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Vad innebär SSF 3492?”.

  Något som vi också nämnt inledningsvis är att vissa vapenskåp måste bultas fast i antingen vägg eller golv. Många vill däremot slippa detta. Som tur är finns det vapenskåp som inte behöver bultas – de som har en vikt över 150 kg (exklusive vapen).

  Vill du slippa bulta fast ditt skåp måste du alltså inhandla ett vapenskåp som väger minst 150 kg.

  Tips på vapenskåp som inte behöver bultas

   Om du också vill slippa bulta fast ditt vapenskåp, rekommenderar vi dig att kolla in följande skåp:

  Vapenskåp Safir 16E

   

  Safir 16E är ett rejält vapenskåp som genomsyrar kvalitet. Skåpet är testat och certifierat enligt SSF 3492 och har plats för upp till 16 vapen. Den välplanerade inredningen gör det däremot möjligt att även förvara andra värdesaker i skåpet.

  Dessutom ingår just nu en brandbox, vilket ger brand- och vattensäker förvaring av dokument, USB-minnen, CD-skivor och annan datamedia, samt foton, smycken och värdehandlingar.

  I och med att skåpets vikt överstiger 150 kg behöver det heller inte bultas fast.

  Läs mer om och köp vapenskåpet Safir 16E.

  Vapenskåp S 1500 Premium

   

  Likt ovanstående skåp är S 1500 Premium mycket rymligt och ger plats åt upp till 16 gevär. Kolvringslåsningen ingjuter en känsla av kvalitet samtidigt som det minimerar skador på dina vapen.

  Skåpet levereras med elektroniskt kodlås, vapenhållare, dörrhyllor, sidohyllinsatser och en överhylla, vilket möjliggör praktiskt förvaring av andra värdesaker. Medföljande brandbox ger dessutom brandsäker förvaring av både dokument och datamedia.

  Läs mer om och köp vapenskåpet S 1500 Premium.

  Vapenskåp SP 88

   

  SP 88 är ett praktiskt och rymligt vapenskåp med plats för upp till 16 gevär. Skåpet är givetvis certifierat enligt den svenska normen SSF 3492 och levererar med nyckellås. Det är däremot möjligt att komplettera skåpet med ett elektroniskt kodlås.

  Den generösa inredningen med topphylla, halvhyllor, dörrhyllor och nyckellister, möjliggör förvaring av långt fler värdesaker. Dessutom ingår ett skjutmål samt en brandbox som ger dig brandsäker förvaring av såväl dokument som datamedia och smycken.

  Läs mer om och köp vapenskåpet SP 88.

  Köp ditt vapenskåp hos E-safe

  Vi hoppas att du nu är medveten om vad som krävs för att ett vapenskåp inte ska behöva bultas fast, samt om vilka modeller som lever upp till dessa krav. Är du i färd med att inhandla ett nytt vapenskåp, rekommenderar vi att du gör det hos oss på E-safe.

  Vi erbjuder ett av marknadens största utbud av värdeförvaringsenheter, dessutom till konkurrenskraftiga priser. Utöver detta har vi möjlighet att hjälpa dig med inbärning av skåpet.

  Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe. Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60.

  Notera att både telefon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

   

 • Tips på lämpliga kassaskåp för hemmabruk

  I takt med att bankfacken ökat kraftigt i pris, är det allt fler privatpersoner som valt att investera i ett eget kassaskåp. Ett betydligt prisvärdare alternativ som gör att man kan förvara sina värdesaker på ett säkert sätt, samtidigt som man också kan använda smycken och liknande. Vi tänkte därför tipsa om åtta kassaskåp som är lämpliga för hemmabruk.

  Dokumentskåp ES 36K

  ES 36K är ett av våra minsta och mest prisvärda dokumentskåp. Skåpet har ett testat och certifierat brandskydd, vilket innebär att dina viktiga dokument och handlingar skyddas mot brand i 60 minuter.

  Eftersom skåpet inte har något testat och certifierat inbrottsskydd räknas det som stöldfördröjande. Sammanfattningsvis lämpar sig ES 36K utmärkt för säker förvaring av pass, bankböcker, deklarationer, kontrakt, garantibevis, recept och liknande. Med andra ord en perfekt ersättare av ditt bankfack!

  Läs mer om och köp dokumentskåpet ES 36K.

  Dokumentskåp DS 36E

  Detta dokumentskåp är likvärdigt det ovanstående. Det har samma storlek och samma testade och certifierade brandskydd. Enda skillnaden är att DS 36E är försett med ett kodlås istället för ett nyckellås. Något som gör att du slipper hålla koll på stora och otympliga nycklar.

  Läs mer om och köp dokumentskåpet DS 36E.

  Dokumentskåp DS 52E

  Om du däremot behöver mer plats än de två ovanstående dokumentskåpen erbjuder, kan vi med fördel rekommendera dig att kolla in DS 52E. Ett lite större skåp som har en volym om 40 liter och som rymmer upp till 5 pärmar. Även detta skyddar dina viktiga dokument mot brand i 60 minuter.

  Läs mer om och köp dokumentskåpet DS 52E.

  Datamediaskåp DD 45S

  DD 45S är ett så kallat datamediaskåpet. Något som innebär att det ger ett brandsäkert skydd till både papper och datamedia såsom USB-minnen, CD- och DVD-skivor. Dessa är nämligen betydligt känsligare än dokument.

  Förutom att skåpet har ett testat och certifierat brandskydd för dokument och datamedia, är det också falltestat och vattentätt. Det står således emot fall från höga höjder och tål även brandsläckningen.

  En annan fördel med DD 45S är den praktiska inredningen. Inuti skåpet återfinns ett dörrfack, en utdragbar hylla, nyckelkrokar samt belysning.

  Läs mer om och köp datamediaskåpet DD 45S.

   Säkerhetsskåp SF 1000 paket

  Har du ett behov av att förvara både dokument och värdesaker som datorer, smycken och liknande, kan du med fördel kolla in säkerhetsskåpet SF 1000. Ett skåp som är testat och certifierat enligt den svenska normen SSF 3492. Något som innebär att den har ett gediget inbrottsskydd.

  För att du ska få en bättre förståelse för hur pass inbrottssäkert detta skåp är, så är det godkänt för förvaring av vapen. Därför kan dessa typer av skåp ibland kallas för vapenskåp. Du hittar mer information om certifieringen i vår tidigare artikel ”Vad innebär SSF 3492?”.

  För att du även ska kunna förvara viktiga dokument i skåpet ingår brandboxen Sentry H0100, vilken ger brandsäker förvaring av dokument, datamedia, pengar, värdehandlingar, samlingar, foton och liknande.

  Läs mer om och köp säkerhetsskåpet SF 1000.

  Stöldskyddsskåp ST 670K

  ST 670K är ett så kallat stöldskyddsskåp. En typ av skåp som både har ett certifierat brand- och inbrottsskydd. Perfekt för att skydda dokument och värdesaker mot brand och inbrott i hemmet!

  Läs mer om och köp stöldskyddsskåpet ST 670K.

  Värdeskåp Topaz 30E

  Precis som ST 670K erbjuder Topaz 30E ett certifierat brand- och inbrottsskydd. Skillnaden är att inbrottsskyddet på detta skåp är ännu bättre. Värdeskåp är testade enligt den europeiska normen EN 1143–1 och ger det allra bästa inbrottsskyddet på marknaden.

  Läs också: Värdeskåp – bäst i test

  Topaz 30E är marknadens minsta och mest prisvärda värdeskåpet. Tack vare den föga höjden på 30 cm är skåpet väldigt lättplacerat och lätt att gömma undan i exempelvis garderoben. Perfekt för hemmabruk!

  Läs mer om och köp värdeskåpet Topaz 30E.

  Värdeskåp SP 65

  Sist men inte minst skulle vi vilja tipsa om värdeskåpet SP 65. Ett rymligt och prisvärt skåp som har plats för upp till 10 st A4-pärmar. Precis som Topaz 30E ger detta skåp marknadens bästa inbrottsskydd. Det kan också kompletteras med brandboxen Sentry 500R för att ge säker förvaring av dokument och datamedia.

  Läs mer om och köp SP 65.

  Köp ditt kassaskåp hos E-safe

   Vi hoppas att du nu har hittat ett lämpligt kassaskåp för hemmabruk. Är du dessutom i färd med att köpa ett skåp, kan du med fördel göra det hos oss på E-safe. Vi erbjuder ett av nätets största utbud av kassaskåp. Vi kan dessutom hjälpa dig med inbärning.

  Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe – vi guidar till en säker förvaringslösning baserat på dina behov!

  Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60. Notera att både telefon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

   

   

   

 • Så hittar du rätt värdeskåp för hemmet

  För att förvara dina värdesaker på ett tryggt sätt, kan du med fördel investera i ett värdeskåp. Men hur går man egentligen tillväga för att välja rätt bland kassaskåpsdjungeln? Vi reder ut hur du hittar rätt värdeskåp för hemmet!

  Men först – vad är ett värdeskåp?

  Som du säkerligen har märkt finns det en mängd olika typer av kassaskåp. Allt ifrån dokumentskåp till säkerhetsskåp och värdeskåp. Det sistnämnda alternativet är vad vi kommer att fokusera på i denna artikel.

  Värdeskåp är de skåp som har det allra högsta inbrottsskyddet av alla skåp på marknaden. De genomgår tuffa tester och certifieras därefter enligt olika standarder. Våra skåp är testade och certifierade enligt Europastandarden EN 1143–1.

  Skåpen testas och certifieras i sin tur i olika undernivåer, vilka brukar kallas för grader. Ju högre grad, desto bättre inbrottsskydd. De olika graderna som finns i Europastandarden EN 1143–1 är:

  • Grade 0
  • Grade I
  • Grade II
  • Grade III
  • Grade IV
  • Grade V
  • Grade VI
  • Grade VII
  • Grade VIII

  För att lära dig mer om vad de olika graderna innebär och varför du bör välja ett värdeskåp som är testat och certifierat, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Värdeskåp – bäst i test”.

  Så hittar du rätt värdeskåp för hemmet

  När du väl har bestämt dig för att investera i ett skåp av denna typ, är det dags att försöka hitta det värdeskåp som passar dina behov och ditt. För att lyckas med detta rekommenderar vi dig att fundera på följande frågor:

  Vad ska förvaras i skåpet?

  Först och främst gäller det att fundera på vad du planerar att förvara i skåpet. Är det framförallt kontanter, smycken och andra värdesaker? Eller ska det också förvaras dokument och datamedia som USB-minnen i skåpet?

  Ska du endast förvara värdesaker så kan det räcka med ett värdeskåp som ”enbart” har ett testat och certifierat inbrottsskydd. Beroende på värdesakernaspenningvärde kan det vara relevant att kika på skåp i olika grader. För personligt bruk räcker det däremot oftast med värdeskåp i Grade 0, Grade I eller Grade II.

  I värdeskåp som är testade och certifierade enligt Grade 0 rekommenderas det att man förvarar värdesaker upp till 50,000 kr. I skåpen som är certifierade enligt Grade I och Grade II, rekommenderas förvaring av värden upp till 80,000 respektive 140,000 kr.

  Planerar du däremot att även förvara viktiga dokument i ditt skåp, är det nödvändigt att välja ett skåp som har ett testat och certifierat inbrotts- och brandskydd. På så sätt skyddar du dem från såväl stöld som brandskador.

  Ska datamedia som USB-stickor förvaras i skåpet, måste du även komplettera det med en datamediabox. Detta eftersom datamedia är betydligt känsligare än dokument.

  Vilken storlek ska skåpet ha?

  När du val har kommit fram till vad som ska förvaras i ditt skåp, är det dags att börja fundera på vilken storlek det ska ha. Någonting som dels beror på vad som ska förvaras i skåpet, men också hur mycket plats du har hemma.

  Vår rekommendation är att du väljer ett så stort skåp som möjligt. När du väl har börjat använda det och märker hur praktiskt och säkert det känns, tillkommer det oftast mer och mer föremål. Då vill du inte upptäcka att du har köpt ett värdeskåp som är alldeles för litet!

  Ska skåpet ha nyckel- eller kodlås?

  Sist men inte minst bör du fundera på vilken typ av lås som skåpet ska ha. Nyckel- eller kodlås?

  Vår rekommendation är att använda ett kodlås. På så sätt slipper du släpa runt på stora och otympliga nycklar, vilka också lätt kan komma i fel händer. Skulle du få ett inbrott och tjuvarna hittar ditt skåp (och ser at det har ett nyckellås), vänder de oftast upp och ner på hela hemmet. Någonting som du också slipper med ett kodlås.

  Köp ditt värdeskåp hos E-safe

   Vi hoppas att du nu har en bättre förståelse för hur du hittar rätt värdeskåp för hemmet. Är du dessutom i färd med att köpa ett skåp, kan du med fördel göra det hos oss på E-safe. Vi erbjuder ett av nätets största utbud av värdeskåp med brandskydd. Vi kan dessutom hjälpa dig med inbärning.

  Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe – vi guidar till en säker förvaringslösning baserat på dina behov!

  Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60. Notera att både telefon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

 • Litet kassaskåp som är brandsäkert – en köpguide

  Är du på jakt efter ett litet kassaskåp som är brandsäkert? Då har du hamnat helt rätt. I denna artikel tänkte vi nämligen tipsa om några av våra skåp som faller under denna kategori.

  Men först – därför bör du använda ett brandsäkert skåp

  Nu för tiden blir det allt ovanligare att man har kontanter och andra stöldbegärliga föremål hemma. Många äger däremot andra föremål som är ovärderliga. Föremål som har ett högt affektionsvärde. Det kan exempelvis handla om gamla familjefoton eller också betyg från skoltiden.

  För att skydda foton, dokument, datamedia och andra liknande föremål mot såväl brand som inbrott, rekommenderar vi att du investerar i ett litet brandsäkert kassaskåp till hemmet. På så sätt kan du vara säker på att dina ovärderliga ting är i säkert förvar, samtidigt som du slipper betala dyra årsavgifter för ett bankfack.

  Vilka typer av skåp ger ett gediget brandskydd?

  Som du säkerligen har märkt finns det en hel uppsjö av skåp på marknaden. Allt ifrån säkerhetsskåp till dokument- och värdeskåp. Beroende på om du värdesätter ett högt inbrottsskydd eller brandskydd (eller både och), finns det olika skåp som är bäst lämpade.

  Om du är på jakt efter ett skåp som ger dig ett gediget brandskydd, rekommenderar vi dig att kolla in följande skåptyper:

  • DokumentskåpEn typ av skåp som har ett testat och certifierat brandskydd och som är stöldfördröjande. Perfekt när du vill skydda viktiga dokument som bokföringsunderlag, avtal, betyg och foton.
  • DatamediaskåpEn typ av skåp som har ett testat och certifierat brandskydd för både dokument och datamedia, vilka är betydligt känsligare. Förutom att skydda dina viktiga dokument, skyddar dessa skåp även USB-minnen, CD- och DVD-skivor och liknande.
  • Värdeskåp med brandskyddEn typ av skåp som har ett testat och certifierat brand- och inbrottsskydd. Perfekt om du vill ha det bästa av båda världar och planerar att förvara föremål som både har ett högt penning- och affektionsvärde.

  Tips på små kassaskåp som är brandsäkra

  Nedan hittar du ett urval skåp som är små till storleken och som även har ett testat och certifierat brandskydd:

  DS 36E

  DS 36E är ett av våra minsta dokumentskåp. Den behändiga storleken gör att det lämpar sig utmärkt att förvara hemma. Skåpet är testat och certifierat enligt den nordiska normen NT Fire 017 60P, vilket innebär att dina viktiga dokument kommer att skyddas mot brand i 60 minuter.

  Läs mer om och köp DS 36E.

  DD 35S

  Önskar du däremot att förvara även datamedia i ditt skåp, rekommenderar vi dig att kolla in DD 35S. Ett av våra minsta och mest populära datamediaskåp. Skåpet är testat och certifierat enligt ELT ”60 minuter”, vilket innebär att det skyddar dina dokument och datamedia i 60 minuter.

  Utöver det gedigna brandskyddet är skåpet vattentätt och falltestat, vilket innebär att det klarar av brandsläckningen och inte öppnar sig vid fall från högre höjder. Exempelvis om skåpet står på övervåningen och faller ner i samband med brand.

  Läs mer om och köp DD 35S.

  Platina 20E

  Platina 20E är ett värdeskåp med brandskydd. Något som innebär att det både har ett testat och certifierat brand- och inbrottsskydd. Perfekt om önskar säker förvaring av föremål som har ett högt penning- och affektionsvärde.

  Skåpets inbrottsskydd är testat och certifierat enligt den europeiska normen EN 1143-1, Grade I. I skåpet rekommenderas det att man förvarar värdesaker för upp till 80,000 kronor. Brandskyddet är 60 minuter för papper med brandklassning EN 15659, 60P LFS 60 min.

  Läs mer om och köp Platina 20E.

  Köp ditt brandsäkra skåp hos E-safe

  Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilka skåptyper som ger dig ett testat och certifierat brandskydd.

  Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe – vi guidar till en säker förvaringslösning baserat på dina behov!

  Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60. Notera att både telefon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

 • Så väljer du rätt dokumentskåp till kontoret

  Med hjälp av ett brandsäkert dokumentskåp går du ett gediget skydd för såväl dokument som värdesäker. Men hur väljer man egentligen rätt skåp till kontoret? I denna artikel guidar vi dig igenom de olika alternativen, samt berättar mer om hur du ska tänka för att välja rätt dokumentskåp.

  Fyra tips för att hitta ett passande dokumentskåp

   Det finns en hel uppsjö av skåp på marknaden. Att veta vilken utav dem man ska välja kan verka till synes omöjligt. För att hitta ett skåp som passar just ert företag och ert behov, rekommenderar vi dig att fundera på följande frågor:

  1. Vad ska förvaras i skåpet?

   Först och främst gäller det såklart att veta vad ni har ett behov av att förvara. Är det framförallt dokument eller kommer det också förvaras värdesaker eller datamedia som hårddiskar, USB-minnen och CD-skivor i skåpet?

  Om det framförallt är dokument som ska förvaras i skåpet, lämpar sig ett traditionellt dokumentskåp alldeles utmärkt. Ska det däremot placeras värdesaker i skåpet rekommenderar vi dig istället att kika in våra brand- och inbrottssäkra värdeskåp.

  Vet du med dig att hårddiskar, USB-minnen eller andra datamedia ska förvaras i skåpet, bör en datamediainsats placeras inuti dokumentskåpet. Detta eftersom datamedia tar skada vid betydligt lägre temperaturer än pappersdokument.

  1. Hur mycket ska förvaras i skåpet?

  När du väl vet vad som ska förvaras i skåpet, är det dags att fundera på hur mycket som ska förvaras i det?

  När det kommer till dokumentskåp så pratar man oftast om hur många pärmar som ryms i skåpet, i och med att det många gånger är dessa som ska förvaras på kontoret. Hos oss på E-safe hittar du dokumentskåp med plats för:

  Vad gäller skåpets storlek så rekommenderar vi dig att alltid inhandla ett som är lite större än du initialt tänkt. Oftast tillkommer det nämligen pärmar och andra föremål. Du vill inte hamna i en situation där du blir tvungen att införskaffa ytterligare ett dokumentskåp, bara för att du till en början köpte ett som var för litet.

  1. Hur många ska ha tillgång till skåpet?

   När du väl har rett ut för vad och hur mycket som ska förvaras i skåpet, är det dags att fundera över hur många som ska ha tillgång till det?

  Synonymt för skåp som placeras på en arbetsplats är att många ska ha tillgång till det. Något som kan göra det både svårt och riskabelt att hålla koll på nycklar. Är det flera personer som ska ha tillgång till dokumentskåpet, rekommenderar vi dig därför att köpa ett skåp med kodlås.

  På så sätt slipper ni oroa er för nycklar som är på vift och potentiellt hamnar i fel händer. De flesta elektroniska kodlås har 2–3 koder, men det går också att köpa till lås som har såväl fler koder som loggfunktioner och tidsfördröjning.

  Du hittar dessa under vår kategori nycklar & lås. Tveka inte på att ringa oss direkt på 08 – 120 504 60 för rådgivning kring elektroniska kodlås.

  1. Finns några krav från ert försäkringsbolag?

   I de allra flesta fall ställer försäkringsbolagen krav på dig som företag. Det krav som oftast ställs är att dokument eller andra föremål ska förvaras i ett skåp som är testat och certifierat. Kontrollera därför om ni har några sådana krav från ert försäkringsbolag!

  Finns inga sådana krav går det bra att inhandla ett dokumentskåp utan brandskydd. Vi rekommenderar dig däremot att alltid skaffa ett klassat och certifierat skåp, oavsett om det finns några krav från ett försäkringsbolag. På så sätt kan du nämligen känna dig trygg med skåpets funktion ifall olyckan skulle vara framme.

  Köp ditt dokumentskåp hos E-safe

   Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för vilka olika typer av dokumentskåp som finns, samt hur du går tillväga för att hitta ett som passar just ert kontor.

  Om du vill köpa ett skåp, kan du med fördel göra det hos oss på E-safe. Vi erbjuder ett av nätets största utbud av dokumentskåp. Vi kan dessutom hjälpa dig med inbärning.

  Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe – vi guidar till en säker förvaringslösning baserat på dina behov!

  Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60. Notera att både telefon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

   

   

 • Värdeskåp – bäst i test

  Ett bra kassaskåp ska ge dina värdesaker ett gediget skydd och försvåra för en eventuell inbrottstjuv att komma åt dessa. Det är däremot stor skillnad på inbrottsskyddet på skåp till skåp. Vi tänkte därför berätta mer om värdeskåp, vilka är bäst i test.

  Därför bör du välja ett certifierat skåp

   Alla skåp, speciellt många av de som säljs i de större varuhusen, är inte lika bra som de verkar. För att vara säker på att du får ett gediget inbrottsskydd gäller det att välja ett skåp som är testat och certifierat.

   I dagsläget finns det tre olika skåptyper som testat och certifieras, dessa är säkerhetsskåp, stöldskyddsskåp och värdeskåp. Det förstnämnda alternativet ger det svagaste skyddet medan det sistnämnda ger det starkaste skyddet. Värdeskåpen är alltså bäst i test. Säkerhetsskåpen är framförallt avsedda för vapenförvaring.

  Läs också: Vad innebär SSF 3492?

  Såväl stöldskyddskåp som värdeskåp är i sin tur uppdelade i olika undernivåer beroende på hur pass inbrottssäkra de är. Eftersom denna artikel kretsar kring den sistnämnda skåptypen, kommer vi enbart fokusera på dennes undernivåer.

  En av de vanligaste standarderna som värdeskåp testat emot är Europastandarden EN 1143–1. Det är alltså denna standard som sedermera finns i olika undernivåer, så kallade grader, vilka är:

  • Grade 0
  • Grade I
  • Grade II
  • Grade III
  • Grade IV
  • Grade V
  • Grade VI
  • Grade VII
  • Grade VIII

  Grade 0

   Grade 0 ger det svagaste skyddet bland värdeskåpen. Trots detta är skyddet robust och ger säker förvaring av värdepapper, kontanter, klockor, smycken och andra värdesaker med ett värde upp till 50 000 kr.

  Skåpet är alltså godkänt för förvaring av kontanter upp till 50000 kr om det placeras i ett olarmat utrymme. Men om larm finns i utrymmet brukar försäkringsbolagen godkänna förvaring av värden/kontanter upp till det dubbla beloppet eller mer. För smycken och ädelmetaller får man generellt ha värden för dubbla beloppsgränsen eller mer.

  Notera dock att ovan endast gäller för företag som ska förvara kontanter och andra värdesaker. För privatpersoner finns inga begränsningar. Man kan däremot använda ovanstående som en riktlinje.

  Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade 0.

  Grade I

   Nästa steg i certifieringsskalan är Grade I, vilket gersäker förvaring av kontanter och värdesaker upp till 80 000 kr. Notera dock att även detta endast gäller för företag.

  Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade I.

  Grade II

   Värdeskåp som är testade och certifierade enligt EN 1143–1Grade II är godkända för förvaring av kontanter upp till 140 000 kr.

  Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade II.

  Grade III

  Dessa kraftiga skåp ger ett gediget skydd och är godkända för förvaring av värden upp till 210 000 kr.

  Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade III.

  Grade IV

   Nästa steg i certifieringsskalan är Grade IV, vilket ger säker förvaring av kontanter och värdesaker upp till 350 000 kr.

  Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade IV.

  Grade V

  Värdeskåp som är testade och certifierade enligt EN 1143–1Grade V är godkända för förvaring av kontanter och värdesaker upp till 550 000 kr.

  Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade V.

  Grade VI

   Dessa robusta skåp ger säker förvaring av kontanter och värdesaker upp till 1 320000 kr.

  Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade VI.

  Grade VII

  Nästa steg i certifieringsskalan är VII, vilket ger säker förvaring av kontanter och värdesaker upp till 1 650 000 kr.

  Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade VII.

  Grade VIII

  De skåp som ger det allra starkaste inbrottsskyddet är testade och certifierade enligt EN 1143–1Grade VIII, vilka är godkända för förvaring av kontanter och värdesaker upp till 1 930 000 kr. Bland de olika värdeskåpen är det alltså dessa som är allra bäst i test.

  Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade VIII.

  Sammanfattningsvis

  Det finns en hel uppsjö av olika skåptyper på marknaden. Vilken du ska välja beror framförallt på vad du ska förvara i skåpet. För att vara säker på att du får ett gediget inbrottsskydd rekommenderar vi dig däremot att investera i ett testat och certifierat värdeskåp, vilka är bäst i test.

  Även bland dessa skåp finns det, som ovan nämnts, olika grader av inbrottsskydd. Som företag är det viktigt att du följer de krav som finns. Som privatperson kan du istället se dessa som rekommendationer på hur mycket värdesaker du bör förvara i ditt skåp.

  Köp ditt värdeskåp hos E-safe

  På E-safe erbjuder vi ett stort utbud av testade och certifierade värdeskåp med brandskåp. Utforska vårt stora sortiment och gör din beställning enkelt online. Vi kan hjälpa dig med inbärning.

  Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe – vi guidar till en säker förvaringslösning baserat på dina behov!

  Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60. Notera att både telefon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

   

 • Öppna kassaskåp utan nyckel – är det möjligt?

  En fråga som vi ofta får är ”hur gör man för att öppna ett kassaskåp utan nyckel?”. Om du också vill få svar på denna fråga har du hamnat helt rätt. I denna artikel tänkte vi nämligen reda ut alla frågetecken som rör borttappade kassaskåpsnycklar.

  Borttappade nycklar – ett vanligt förekommande problem

   Borttappade kassaskåpsnycklar är tyvärr ett vanligt förekommande problem. Vanligtvis tappas de bort på grund av att det är många som har tillgång till och använder nycklarna, varpå någon slarvar bort dem. I andra fall kan det vara så att man har ärvt ett skåp eller också städar ur ett dödsbo där man inte hittar några nycklar till skåpet.

  Går det att komma in i skåpet utan nyckel?

  Har du råkat ut för någon av ovanstående scenarion, undrar du troligtvis om det går att komma in i skåpet i alla fall?

  Om du äger ett klassat och certifierat kassaskåp kan det vara möjligt att beställa nya kopior av nycklarna. Vanligtvis krävs det dock att du har tillgång till det unika serienummer som finns på just de nycklar som är tillverkade för skåpet. Med andra ord finns det alltså inga ”universalnycklar” eller liknande att tillgå.

  Har du däremot inte ett klassat och certifierat skåp är det oftast omöjligt att beställa några passande nycklar.

  Finns det inga nycklar att tillgå kan du antingen kontakta en värdeförvaringstekniker som har möjlighet att ta sig in i kassaskåpet utan nyckel, alternativt försöka öppna det på egen hand. Hur du bör gå tillväga beror dels på hur inbrottssäkert skåpet är men också hur mycket det är värt.  I vissa fall är nämligen skåpets värde lägre än kostnaden för att anlita en värdeförvaringstekniker.

  Om du är osäker på om det går att beställa nya nycklar till ditt skåp, är du välkommen att kontakta oss på E-safe. Använd vårt kontaktformulär, skicka ett mejl till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08 – 120 504 60 (OBS! Lunchstängt 12:00 – 13:00).

  Så gör du för att undvika kostsamma kassaskåpsöppningar

  Innan oturen är framme finns det som tur är några saker du kan göra för att undvika kostsamma kassaskåpsöppningar. Först och främst bör du hålla en god uppsikt över nycklarna och kontinuerligt kontrollera om någon har försvunnit. Inte minst det är många som har tillgång till dem.

  Har du åtminstone en nyckel kvar kan du, som tidigare nämnts, beställa nya nycklar. Gör detta snarast möjligt!

  Något annat du kan göra är att byta ut nyckellåset mot ett kodlås. På så sätt slipper du hålla koll på nycklarna och riskerar inte att bli utelåst. Hos oss på E-safe hittar du ett stort utbud av dokumentskåp, värdeskåp med brandskydd och andra typer av kassaskåp med elektroniskt kodlås.

   

 • Förankra kassaskåp

  Förankra kassaskåp – så gör du

   För att säkerställa att en eventuell inbrottstjuv inte kan bära med sig ditt kassaskåp, rekommenderar vi dig att förankra det i golv och/eller vägg. I vissa fall kan det till och med vara lagkrav. Men hur gör man egentligen för att förankra sitt kassaskåp? Och när måste det göras enligt lag? Vi reder ut alla frågetecken.

  När måste ett kassaskåp förankras enligt lag?

  Om du planerar att förvara vapen hemma, kan du vara tvungen att förankra ditt skåp i antingen golv eller vägg. För att överhuvudtaget få förvara vapen hemma måste du inneha ett tillstånd samt ett skåp som är testat och certifierat enligt säkerhetsnormen SSF 3492.

  För att lära dig mer om denna norm, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Vad innebär SSF 3492?”.

  Därutöver måste skåpet väga minst 150 kg (exklusive vapen) för att du enligt lag ska slippa förankra det i golv eller vägg. Väger skåpet mindre än 150 kg måste det antingen bultas fast eller också förses med en betongsockel eller extra vikt.

  Notera dock att den extra vikten placeras inuti skåpet, vilket resulterar i att du får mindre plats för vapen, ammunition och värdesaker. Något som kan vara värt att tänka på innan du beställer ett skåp med tillhörande vikter. Därför är betongsockel ett bättre alternativ då sockeln monteras på utsidan under skåpet och själ inget utrymme på insidan.

  Därför bör du bulta fast ditt kassaskåp

   Även om du inte planerar att förvara vapen i ett skåp som understiger 150 kg, kan det ändå vara fördelaktigt att bulta fast ditt skåp i antingen golv eller vägg. Alternativt både och. Genom att göra detta försvårar du ytterligare för inbrottstjuven eftersom han/hon inte kan ta med sig skåpet från ditt hem eller företagslokal.

  Så gör du för att förankra ditt skåp

   Att bulta fast ett skåp är inte särskilt svårt. På de allra flesta skåp som har hål för fastbultning (alla har inte den möjligheten) medföljer det vanligtvis en förankringssats som är anpassade för fastsättning i betong med expanderbara bultar.

  Placera helt enkelt skåpet på den plats som det ska stå och skruva sedan fast de medföljande bultarna från skåpets insida. Notera att det på vissa skåp saknas förborrade hål. Du blir då själv tvungen att borra hål på angiven plats.

  Som tidigare nämnts är de bultsatser som följer med vanligtvis anpassade för betong. Ska skåpet fästas i trä- och parkettgolv måste andra bultar användas. Du är då också tvungen att förborra hål i betongen, innan skåpet sätts på plats och bultarna monteras från dess insida.

  Hos oss på E-safe hittar du ett stort utbud av skåp som kan bultas fast i både golv och vägg. Vi kan dessutom hjälpa dig med inbärning och fastbultning när du beställer ditt skåp hos oss. Tveka inte på att kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar, varmt välkommen!

   

 • Skydda dina värdesaker med säker förvaring

  Såväl privatpersoner som företag innehar värdesaker som behöver skyddas mot stöld eller inbrott – ibland både och. Olika värdesaker kräver däremot olika förvaringslösningar. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du uppnår säker förvaring, oavsett värdesak.

  Men först – varför är säker förvaring så viktigt?

   Förutom det mest uppenbara – att skydda dina värdesaker mot brand och/eller inbrott – finns det andra anledningar till varför säker förvaring är så viktigt. Många gånger kan det nämligen vara lagkrav på att du ska förvara ett föremål i ett skåp med särskild certifiering.

  Är du exempelvis jägare och ska förvara vapen hemma, måste detta ske i ett säkerhetsskåp som innehar certifieringen SSF 3492. Mer information om denna norm hittar du i vår tidigare artikel ”Vad innebär SSF 3492?”.

  Det finns såklart många fler exempel, bl.a. om du ska förvara brandfarliga vätskor, kemikalier och liknande. Då krävs det att dessa förvaras i brandavskiljande skåp som är testade och certifierade enligt normen SP 2369 Klass I (30 min).

  Förutom att säker förvaring kan vara viktig för att uppnå särskilda lagkrav, kan det också vara viktigt för att du ska få ersättning av ditt försäkringsbolag. Se därför till att alltid kontrollera om du behöver förvara dina värdesaker på ett särskilt sätt – antingen pga. lag- eller försäkringsbolagskrav.

  Så uppnår du säker förvaring

  Att välja rätt förvaringsskåp för sina värdesaker är många gångare lättare sagt än gjort. Nedan berättar vi därför mer om hur du bäst förvarar diverse värdesaker:

  Förvaring av mindre stöldbegärliga föremål

  Om du inte vill att dina mindre stöldbegärliga föremål ska ligga framme i hemmet eller på kontoret, kan de med fördel placeras i ett värdeskyddsskåp. Ett inbrottsfördröjande skåp som saknar certifiering. Därför är denna typ av skåp också betydligt billigare än många andra alternativ.

  Förutom att lämpa sig utmärkt i hemmet och på kontoret kan värdeskyddsskåp också användas i sommarstugan, båten, husvagnen eller liknande.

  Förvaring av viktiga dokument

  Är du däremot i behov av att förvara viktiga dokument – exempelvis avtal, bokföringsunderlag, värdepapperoch liknande – kan dessa förvaras i ett stöldskyddsskåp eller dokumentskåp.

  Det förstnämnda alternativet lämpar sig utmärkt för dig som värdesätter både brand- och inbrottsskydd. Stöldskyddsskåp är nämligen testade och certifierade enligt Europanormen EN 14450 i klasserna S1 och S2.Det finns också skåp som även är brandisolerade eller brandklassade.

   Är det däremot brandskyddet som är viktigast rekommenderar vi att du förvarar dina dokument i ett dokumentskåp. Dessa är nämligen brandklassade från 60 till 120 minuter och ger ett förstklassigt brandskydd. Till skillnad från ovanstående alternativ har de däremot inget testat inbrottsskydd och räknas därför som inbrottsfördröjande.

  Förvaring av hårddiskar och annan datamedia

   På samma sätt som du kan vara tvungen att förvara dokument på en brandsäker plats, kan du vara tvungen att göra detsamma med datamedia. Dessa är däremot ännu känsligare än dokument och kräver därför förvaring i ett datamediaskåp.

  Det finns också särskilda datamediainsatser som kan placeras i andra brandklassade skåp, exempelvis dokumentskåp. Perfekt för USB-minnen, hårddiskar, CD- och DVD-skivor och liknande.

  Förvaring av vapen

   Som tidigare nämnts måste vapen förvaras i ett säkerhetsskåp som är certifierat enligt normen SSF 3492. Skåp som innehar denna certifiering och har inredning för vapen kan också kallas för vapenskåp.

  Förvaring av kontanter, smycken och andra värdesaker

  Om du innehar mycket stöldbegärliga föremål som kontanter, smycken och liknande, rekommenderar vi dig att förvara dessa i ett värdeskåp med brandskydd. Dessa skåp har både ett kraftigt inbrotts- och brandskydd och lämpar sig utmärkt för både privatpersoner och företag som innehar föremål med ett högt penningvärde.

  Värdeskåp med brandskydd är testade och certifierade enligt normen EN 1143-1 och finns i olika klasser – från Grade 0 till Grade VIII. De olika säkerhetsklasserna avser hur mycket pengar/värdesaker som får förvaras i skåpen. Notera dock att detta endast gäller för företag. För privatpersoner bör dessa värden istället ses som riktlinjer.

  Avslutningsvis

   Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för hur du uppnår säker förvaring av olika typer av föremål. Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe – vi guidar till en säker förvaringslösning baserat på dina behov!

  Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60. Notera att både teleon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

   

 • Vad innebär SSF 3492?

  Om du är på jakt efter ett vapen- eller säkerhetsskåp har du troligtvis kommit över beteckningen SSF 3492. Men vad innebär den egentligen? I denna artikel reder vi ut alla frågetecken.

  SSF 3492 – en säkerhetsnorm

  SSF 3492 är en säkerhetsnorm/-standard som värdeförvaringsenheter kan testas emot.Normen innehåller en rad olika krav på hur motståndskraftigt ett skåp ska vara mot yttre våld.

  De värdeförvaringsenheter som testas mot denna norm genomgår alltså tuffa prövningar där de utsätts för yttre våld. Testerna genomförs av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering (SBSC), vilka granskar huruvida skåp lever upp till de krav som finns i den berörda normen.

  Skåp som genomgår Svensk Brand- och Säkerhetscertifierings tester och uppfyller samtliga krav erhållercertifieringen SSF 3492.

  Vilka skåp testas enligt denna norm?

   Som nämnts inledningsvis är det framförallt säkerhetsskåp, d.v.s. inbrottssäkra skåp tillverkade av 4 mm härdad stålplåt, som testas enligt denna norm. Enligt Rikspolisens föreskrifter ska även vapen förvaras i ett säkerhetsskåp som uppfyller kraven enligt SSF 3492. Även vapenskåp är alltså testade och certifierade enligt samma norm.

  Så vet du om ditt skåp är certifierat enligt SSF 3492

  En fråga som många ställer till oss är ”hur vet jag om mitt skåp är certifierat enligt SSF 3492?”.

  Alla värdeförvaringsenheter som är testade och certifierade har en dekal på insidan – vanligtvis på dörren. På denna framgår det klart och tydligt vilken norm som skåpet är testat och certifierat enligt.

  Vad gäller vid vapenförvaring?

   Ytterligare en fråga som brukar dyka upp kring dessa skåp är ”hur många vapen får jag förvara i dem?”.

  Hur många vapen du får förvara i ditt skåp beror helt och hållet på vilka vapen du äger. Alla skjutvapen har nämligen olika poäng:

  • Gevär = 1 poäng
  • Pistol = 2 poäng
  • Automatvapen = 4 poäng

  Samtliga säkerhets- och vapenskåp är godkända för 20 poäng, vilket innebär att du kan förvara upp till fem automatvapen, tio pistoler eller tjugo gevär i dessa skåp. Självklart går det även bra att förvara en kombination av olika vapen, förutsatt maxgränsen om 20 poäng inte överskrids.

  Detsamma gäller för äldre skåp som är certifierade enligt SS 3492, vilket är den gamla benämningen på denna norm.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är SSF 3492 en norm som värdeförvaringsenheter kan testas emot. Genom att välja ett skåp som är certifierat enligt denna norm kan du vara säker på att det har ett bra inbrottsskydd. Något som också är krav om du ska förvara vapen i hemmet.

  Köp ditt säkerhetsskåp hos E-safe

   Hos oss på E-safe hittar du ett stort utbud av säkerhets- och vapenskåp som är certifierade enligt SSF 3492. När du väljer att handla hos oss är du i trygga händer – vi tillhandahåller endast skåp från de främsta tillverkarna på marknaden och erbjuder fria och snabba leveranser i hela Sverige. Dessutom erbjuder vi en lägsta-pris-garanti som garanterar att du får det bästa priset!

  Kika in några av våra bästsäljande produkter:

  Säkerhetsskåp SF 1500

   

  Vårt mest sålda säkerhetsskåp för kontor.

  Läs mer och handla här.

  Vapenskåp Safir 8

   

  Ett prisvärt vapenskåp för upp till 8 gevär.

  Läs mer och handla här.

  Vapenskåp Safir 16E

   

  Läs mer och handla här.

 • Därför bör du hantera kassaskåp med försiktighet

  Två personer skulle nyligen flytta ett kassaskåp när de båda klämdes fast efter en olycka. Den ena har nu förts till sjukhus med ett benbrott. För den andra personen som var involverad i olyckan var situationen mer komplicerad då han satt fast under det och därför drog räddningsarbetet ut på tiden. Larmet kom in till polisen vid tolvtiden på dagen och man ryckte ut direkt.

  Enligt rapporter till Expressen var båda medvetna och kontaktbara när räddningstjänsten anlände. Huruvida andra invärtes skador förekom än det uppenbara benbrottet var till att börja med inte klart men skulle komma att utredas grundligt av sjukvårdspersonal.

  Själva olyckan skedde då två anställda vid ett leveransföretag skulle lämna ett kassaskåp av mycket tung karaktär till en lokal i Eskilstuna. Enligt information som Expressen mottagit handlar det om Systembolagets verksamhet i den centrala staden där man just nu håller på att byta lokal.

  ”Vad vi har förstått väger kassaskåpet 1400 kilo”, säger Emil Berggren, inre befäl för räddningstjänsten i Eskilstuna. Det handlar alltså om ett mycket tungt skåp som ska kunna hantera stora mängder kontanter och detta visar på vikten av att man alltid vidtar alla säkerhetsåtgärder när man ska frakta sådana skåp.

  Ärendet utreds som en arbetsplatsolycka och man kunde vid en uppdatering från polisen konstatera att de båda männen var allvarligt skadade men förväntades klara sig efter tillbörlig vård på ett annat sjukhus i landet.

  Kassaskåp av mycket tung karaktär används av många företag och organisationer runt om i landet eftersom det är ett tryggt sätt att hantera värdesaker och annat som har betydelse för en trygg verksamhet. Genom att ta väl genomtänkta och goda beslut när man flyttar ett sådant kassaskåp ökar man chansen för att man ska kunna undvika allvarliga olyckor.

 • Därför ska du alltid förvara vapenskåpet på rätt plats i hemmet

  Under tisdagsmorgonen rapporterade en man i Valdemarsviks kommun att ett inbrott skett i hans bostad under natten. En eller flera gärningsmän hade brutit sig in genom en balkongdörr och burit bort ett vapenskåp som förvarats i rummet intill. Mannen informerade själv polisen om att han sovit tungt under hela förloppet och därför inte märkt någonting.

  Vapenskåpet som stals innehöll enligt polisanmälan sex jaktvapen, kul- och hagelgevär, samt ammunition. Dessutom stals kontanter till ett värde av ett par tusen kronor – något som han hade kunnat bli undvika genom att ordentligt kassaskåp. När polisen kom till platsen startades en brottsplatsundersökning samt en utredning om grov stöld. Man skickade även ut något som heter ”zonlarm” vilket är rutin vid stölder av vapen. Detta betyder att larmet går ut till omkringliggande polisregioner, kustbevakningen, gränspolisen samt tullpolisen.

  Mannen har inte själv gjort sig skyldig till någon form av brott eftersom han förvarat sina vapen enligt alla uppsatta föreskrifter. Dock visar det faktum att han förvarade vapenskåpet i ett rum bredvid balkongen på att man alltid tjänar på att välja platsen för vapenskåpet med omsorg. Hade han till exempel förvarat det i en garderob i sitt sovrum är risken mindre för att tjuvarna hade fått det med sig utan att samtidigt väcka honom och vara tvungna att avbryta inbrottet. Det är ju lättare för den som gör inbrott att få med sig ett vapenskåp om det helt enkelt står innanför dörren där man kommer in i bostaden.

  Polisen arbetar i dagsläget med att hålla förhör samt säkra spår som kan ha lämnats på platsen. Föremålen som stulits har också lagts in i godsregistret så att vapnen kan spåras via sitt tillverkningsnummer om de dyker upp i något annat sammanhang. Man hoppas på att få ett genombrott i fallet snarast.

Dina varor

Din varukorg är tom

Totalt:

Töm korgen Till kassan Ny order

Din webbläsare är för gammal!

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare, eftersom den blivit för gammal och stödjer inte de dagens standarder som denna webbplats kräver för att fungera korrekt. För bästa upplevelsen rekommenderar vi Google Chrome eller Apple Safari.

Ring 08-120 504 60 i fall du inte har möjlighet att använda en annan webbläsare så hjälper vi dig per telefon.

Berätta mer