• Därför bör du hantera kassaskåp med försiktighet

  Två personer skulle nyligen flytta ett kassaskåp när de båda klämdes fast efter en olycka. Den ena har nu förts till sjukhus med ett benbrott. För den andra personen som var involverad i olyckan var situationen mer komplicerad då han satt fast under det och därför drog räddningsarbetet ut på tiden. Larmet kom in till polisen vid tolvtiden på dagen och man ryckte ut direkt.

  Enligt rapporter till Expressen var båda medvetna och kontaktbara när räddningstjänsten anlände. Huruvida andra invärtes skador förekom än det uppenbara benbrottet var till att börja med inte klart men skulle komma att utredas grundligt av sjukvårdspersonal.

  Själva olyckan skedde då två anställda vid ett leveransföretag skulle lämna ett kassaskåp av mycket tung karaktär till en lokal i Eskilstuna. Enligt information som Expressen mottagit handlar det om Systembolagets verksamhet i den centrala staden där man just nu håller på att byta lokal.

  ”Vad vi har förstått väger kassaskåpet 1400 kilo”, säger Emil Berggren, inre befäl för räddningstjänsten i Eskilstuna. Det handlar alltså om ett mycket tungt skåp som ska kunna hantera stora mängder kontanter och detta visar på vikten av att man alltid vidtar alla säkerhetsåtgärder när man ska frakta sådana skåp.

  Ärendet utreds som en arbetsplatsolycka och man kunde vid en uppdatering från polisen konstatera att de båda männen var allvarligt skadade men förväntades klara sig efter tillbörlig vård på ett annat sjukhus i landet.

  Kassaskåp av mycket tung karaktär används av många företag och organisationer runt om i landet eftersom det är ett tryggt sätt att hantera värdesaker och annat som har betydelse för en trygg verksamhet. Genom att ta väl genomtänkta och goda beslut när man flyttar ett sådant kassaskåp ökar man chansen för att man ska kunna undvika allvarliga olyckor.

 • Därför ska du alltid förvara vapenskåpet på rätt plats i hemmet

  Under tisdagsmorgonen rapporterade en man i Valdemarsviks kommun att ett inbrott skett i hans bostad under natten. En eller flera gärningsmän hade brutit sig in genom en balkongdörr och burit bort ett vapenskåp som förvarats i rummet intill. Mannen informerade själv polisen om att han sovit tungt under hela förloppet och därför inte märkt någonting.

  Vapenskåpet som stals innehöll enligt polisanmälan sex jaktvapen, kul- och hagelgevär, samt ammunition. Dessutom stals kontanter till ett värde av ett par tusen kronor – något som han hade kunnat bli undvika genom att ordentligt kassaskåp. När polisen kom till platsen startades en brottsplatsundersökning samt en utredning om grov stöld. Man skickade även ut något som heter ”zonlarm” vilket är rutin vid stölder av vapen. Detta betyder att larmet går ut till omkringliggande polisregioner, kustbevakningen, gränspolisen samt tullpolisen.

  Mannen har inte själv gjort sig skyldig till någon form av brott eftersom han förvarat sina vapen enligt alla uppsatta föreskrifter. Dock visar det faktum att han förvarade vapenskåpet i ett rum bredvid balkongen på att man alltid tjänar på att välja platsen för vapenskåpet med omsorg. Hade han till exempel förvarat det i en garderob i sitt sovrum är risken mindre för att tjuvarna hade fått det med sig utan att samtidigt väcka honom och vara tvungna att avbryta inbrottet. Det är ju lättare för den som gör inbrott att få med sig ett vapenskåp om det helt enkelt står innanför dörren där man kommer in i bostaden.

  Polisen arbetar i dagsläget med att hålla förhör samt säkra spår som kan ha lämnats på platsen. Föremålen som stulits har också lagts in i godsregistret så att vapnen kan spåras via sitt tillverkningsnummer om de dyker upp i något annat sammanhang. Man hoppas på att få ett genombrott i fallet snarast.

 • Försvarsanställd man döms för felaktig vapenförvaring samt avsaknad av licens för vapen hemma

  En man som arbetar för försvarsmakten i Uppsala dömdes nyligen för att ha förvarat en skarpladdad pistol i en olåst portfölj på sitt tjänsterum. Vid närmare undersökningar av polisen fann man även att mannen var ägare till tre gevär som återfunnits i ett vapenskåp i hans hem, men som han saknade licens för.

  Mannen är militär och nekar till brotten. Den skarpladdade pistolen på hans kontor kan han inte förklara utan säger att det enbart handlade om glömska. I hans försvar kan man också läsa att han ansökt om att få gevären han förvarade i hemmet pluggade. Mannen har vid ett flertal tillfällen dessutom försökt få ett besked från myndigheterna om när det kan komma att ske. Hans advokat har nu överklagat domen till hovrätten och vill bli friad från samtliga åtalspunkter. Vad utkomsten kommer att bli och om hovrätten tar upp fallet är ännu oklart.

  Samtidigt överklagar även åklagaren i ärendet domen då han vill att mannen också ska dömas för innehav av fyra äldre jaktgevär som även de funnits i mannens bostad. Tingsrätten ansåg att man inte kunde döma mannen för detta brott eftersom det inte bevisats att mannen visste att de var funktionsdugliga och därför krävde tillstånd. Åklagaren vill se ett strängare straff för den försvarsanställde mannen, till stor del baserat på att han är militär och som anställd inom försvarsmakten borde vara väl förtegen med lagar och regler kring vapen av olika slag.

  Polisen bekräftar att man har funnit ett antal viktiga spår i utredningen kring mannen. Hur och om hovrätten bestämmer sig för att ta ställning till dessa återstår att se.

  Att förvara vapen enligt gällande lagar och regler är mycket viktigt. Är man osäker på något bör man alltid kontakta en vapenförsäljare eller polisen för att få information.

 • Så kan vapenamnesti få bort illegala vapen

  Problemet med illegala vapen som figurerar på den svarta marknaden är stort i dagens samhälle. Detta påverkar inte bara dem som på något sätt kommer i vägen för kriminella aktiviteter utan även laglydiga vapeninnehavare som upplever hur allt fler regler gör administrationen kring de vapen man äger mer omfattande.

  I ett försök att komma till rätta med en del av problemet genomförde polisen nyligen en omfattande vapenamnesti där man utan att riskera påföljd kunde lämna in sitt eller någon annans illegala vapen till polisen. Under 88 dagar pågick projektet där den som ville lämna in ett vapen kunde göra detta på angivna polisstationer runt om i landet.

  Vapnen lämnades i ett vapenskåp som låses med kombinationslås. När man kom till stationen med ett vapen behövde man inte legitimera sig. Allt man behövde göra var att gå in i ett väntrum där man sedan visades till vapenskåpet. Väl där placerade man bara vapnet i skåpet och var fri att gå därifrån.

  Göran Holmgren, samordnare för vapenamnestin i Malmö berättar för Expressen om vad man ska tänka på om man vill lämna in sitt vapen under en vapenamnesti; ”det viktigaste är att man tömt sitt vapen, så att man inte har ammunition i det. Om man inte kan det så hjälper vi till. Och att man lämnar in vapnet till en polisstation. Man kan även lämna in ammunition och vapendelar. Men inte sprängmedel eller handgranater eller annat som kan explodera”.

  Polisen genomför med jämna mellanrum dessa amnestier och i vapenskåpen finner man efteråt allt ifrån vapendelar till automatvapen. Enligt Göran Holmgren är man tacksamma för allt som kommer in eftersom det hjälper till att hålla samhället rent från illegala vapen och därmed också människor som vill använda dem för kriminella handlingar.

 • Kvinna hittade kassaskåp i skogen och sökte själv reda på dess ägare

  De flesta som hittar ett kassaskåp i skogen skulle med stor sannolikhet ringa polisen, men Nina Unkuri från Vallentuna bestämde sig istället för att själva hitta kassaskåpets ägare och returnera dess innehåll.

  När Nina fann kassaskåpet under en promenad hade hon själv nyligen blivit av med registreringsplåtar till sin bil. Detta betydde att hon spenderat lång tid i kö hos polisen för att göra en anmälan. Med denna erfarenhet i bagaget hade hon inte lust att stå i regnet och vänta på att polisen skulle skicka ut en bil. Istället undersökte hon själv kassaskåpets innehåll som redan låg exponerat i det ösande regnet.

  Bland bilder, dokument och fotonegativ fann hon registreringsbevis för bilar, en pärm märkt ”huset” och en mängd olika kvitton. Genom att torka av vattnet från dokumenten så gott det gick fick hon fram ett namn på en person som hon sedan sökte efter på nätet. Nina hittade ett namn på en person som bodde i Vallentuna, men jobbade som redovisningskonsult i stan, och när hon kontaktade henne för att fråga om hon blivit av med sitt kassaskåp uttryckte kvinnan att Nina hade ”räddat hennes liv”.

  Ägarna informerade Nina om att det bland annat fanns extranycklar till huset och bilen i kassaskåpet. De hade kostat många tusen kronor att ersätta om inte Nina hade varit så handlingskraftig. Ägarna var mycket tacksamma över att få tillbaka sitt kassaskåp och framförallt de saker som de annars skulle ha förlorat. Det enda som fortfarande saknas är silver och en del smycken.

  Då det blir allt vanligare att man försöker ta med sig kassaskåpen istället för att bryta upp dem på plats så är det viktigt att man bultar fast skåpen för att minska risken att man blir av med sina värdesaker.

  Polisen har i nuläget inga spår efter dem som stal kassaskåpet och heller ingen misstänkt person. Man jobbar för att försöka säkra spår från tjuvgodset samt i huset de stals ifrån men tror tyvärr att regnet har spolat bort det mesta.

 • God Jul & Gott Nytt År!

  Våra öppettider under jul- och nyårshelgerna är:

  (Nedan öppettider gäller enbart vår kundtjänst, webbutiken har alltid öppet!)

  Måndag 24/12 STÄNGT
  Tisdag 25/12 STÄNGT
  Onsdag 26/12 STÄNGT
  Torsdag 27/12 STÄNGT
  Fredag 28/12 Öppet 09.00 – 17.00
  Måndag 31/12 STÄNGT
  Tisdag 1/1 STÄNGT . . .
  Öppet som vanligt, helgfri vardag mellan 09.00 – 17.00, från Tisdag 2/1 2019.

  God jul och gott nytt år önskar vi på E-safe!

 • Så kan ett bra vapenskåp stoppa tjuvarna

  Det är ett välkänt faktum att marknaden för stulna vapen idag är stor. Därför satsar tjuvar som bryter sig in i hem ofta på att hitta vapenskåp med målet att stjäla vapen som sedan kan säljas på den svarta marknaden eller användas vid andra brott. Dessa vapen kan ju sällan spåras direkt till tjuvarna själva, och är därför ett säkrare och billigare alternativ än att köpa dem i en butik.

  Det är dock ett konstaterat faktum att ett riktigt bra vapenskåp kan göra stor skillnad om man förvarar vapen hemma. Under ett inbrott i ett radhus på Svedjevägen i Smedby försökte tjuvarna, efter att ha slagit sönder ett fönster, att bryta upp ett vapenskåp med hjälp av en vinkelslip. De misslyckades och övergick då till att försöka välta omkull skåpet i hopp om att det skulle gå sönder. Detta orsakade att en hel vägg blev förstörd.

  Vapenskåpet var dock av bra kvalitet och tjuvarna lyckades inte heller med detta försök att få upp skåpet. Huruvida något annat stals är oklart men polisen fortsätter att utreda fallet med hopp om att finna de skyldiga. Inte heller antalet gärningsmän är vid detta tillfälle känt men man arbetar vidare för att lösa brottet snarast.

  Ägarna gjorde i det här fallet rätt som investerade i ett bra vapenskåp som rådde på tjuvarnas ihärdiga försök att nå innehållet i skåpet. Detta sparade både dem och polisen såväl oro, som tid och pengar som de annars hade behövt lägga på att försöka spåra stulna vapen.

  Alla vapenägare har en skyldighet att förvara sina vapen på ett säkert sätt, enligt samtliga föreskrifter som lagen anger. Ett bra vapenskåp är helt enkelt nyckeln till detta och kan i en inbrottssituation vara avgörande för utfallet.

 • Så ska du tänka när du köper vapenskåp

  Att köpa ett vapenskåp är nödvändigt för alla som vill äga ett vapen för exempelvis jaktsyfte. Detta har att göra med att lagen tydligt säger att man då man har en vapenlicens måste kunna uppvisa att man förvarar vapnen på ett säkert sätt.

  För den som inte tidigare ägt vapen finns det ett par saker som man kan tänka på för att göra rätt val för det vapen man själv äger samt de omständigheter man lever under. Tidningen Svensk Jakt rapporterar i en artikel om att man bör tänka igenom ett par saker för att göra rätt val.

  För det första bör man försäkra sig om att man känner till alla lagar och regler som gäller vid förvaring av vapen. Detta kan man få information om från den butik som säljer vapnet men även via nätet och polisen. Det är alltid ens eget ansvar att se till att man kan reglerna.

  Nästa steg är att fundera igenom vilken typ av vapenskåp man behöver. Har man många vapen, eller om man har för avsikt att i framtiden köpa fler vapen, så kan det vara smart att redan från början investera i ett skåp som kan hantera detta.

  Sist men inte minst tipsar Svensk Jakt om att man bör fundera igenom vart man ska förvara sitt skåp för att uppnå största möjliga trygghet. Man bör ha en tydlig plan redan innan man beger dig till butiken för att inhandla sitt skåp.

  Att förvara vapen på ett säkert sätt i ett godkänt vapenskåp är A&O för den som vill äga vapen. Gör man inte detta riskerar man att förlora sin licens eftersom kraven på att följa reglerna är höga. För allas säkerhet bör man alltså fundera igenom sitt val av vapenskåp samt vart man skall placera det noggrant.

 • Säkerheten extra viktig vid medlemskap i skytteklubb

  Metro rapporterar nu i en artikel hur kriminella gäng använde Google för att hitta adressuppgifter till medlemmar i olika skytteklubbar. Målet var att göra inbrott i hemmen för att stjäla deras vapen. Vid ett av de rapporterade inbrotten stals ett vapenskåp med elva vapen och ett av dessa användes sedan vid en dödsskjutning i Tensta utanför Stockholm.

  Åtminstone en av de drabbade är en tävlingsskytt som är medlem i Roslagens pistolskyttar. Vid detta inbrott tog tjuvarna utöver vapnen även med sig ammunition som förvarades i hemmet. Polisens egen utredning visar att vapnen kunde lokaliseras av tjuvarna tack vare att de Googlat pistolskytteförbundets hemsida, där de kommit över resultatlistor med personuppgifter till över sjuttio medlemmar i olika skytteklubbar runt om i Sverige. Sedan har det inte varit särskilt svårt att hitta deras adresser, enligt information som Sveriges Radio har tagit del av.

  Polisen är idag övertygade om att vapnen efter stölden såldes vidare till kriminella ligor. Dagen efter inbrottet i fallet med tävlingsskytten dog exempelvis en man i Tensta när ett skott avlossades vid en vapenaffär. Vapnet som då skulle säljas kom från det stulna vapenskåpet.

  Mats Lindström, polisinspektör som utrett fallet, berättar att; ”det här vapnet hamnade i Tensta därför att en av dem som senare blev dömd för stölden hade åkt dit för att sälja det till den person som dog av skottskadan”. Även om man hittade en av de skyldiga i fallet med inbrottet hos tävlingsskytten så har inga andra vapen påträffats utöver det i Tensta.

  Roslagens pistolskyttar har efter stölden valt att inte längre publicera resultatlistor på sin hemsida. Pistolskytteförbundet, med över 26 000 medlemmar, kommer dock fortsätta med resultatlistor som kan nås av alla.

  Detta är ett fall där man kan konstatera att man som medlem i en skytteklubb bör vara extra uppmärksam och investera i riktigt bra vapenskåp samt säkerhet runt det, för att på så vis undvika de största riskerna.

 • Domstol stödjer beslag av vapen

  Polisen har i ett ärende som under det senaste året drivits intensivt fått svart på vitt att man gjorde rätt när man förra sommaren beslagtog en 75-årig mans vapen, och senare även drog in hans licenser. Detta visar en dom från förvaltningsrätten i Linköping som nu avslår mannens överklagan.

  Mannen, som kommer från Södermanland, valde att vända sig till förvaltningsrätten för att få saken prövad, efter det ursprungliga omhändertagandet av vapnen. Det hela startade med att polisen i juni förra året kallades till mannens bostad då han efter en incident i berusat och nedstämt tillstånd hade avlossat skott utanför bostaden.

  Redan på plats beslagtogs mannens vapen, men ett gevär saknades vid tillfället och lämnades in några dagar senare. I september fick mannen beskedet att polisen beslutat att dra in hans vapenlicenser permanent.

  Enligt beslutet bedömdes mannen vara olämplig att ha vapen, dels för att han avfyrat skott då han var berusad, och dels för att ett av hans vapen inte fanns i ett låst vapenskåp. Reglerna är mycket strikta när det gäller vapenförvaring och följer man dem inte kan detta bli resultatet.

  Mannen hade överklagat beslutet av den ursprungliga bedömningen eftersom han anser att han har stort behov av sina vapen som skjutledare och skytteinstruktör. Han anger dessutom att han har varit skötsam under hela sitt liv som jägare och att det skulle ge förödande konsekvenser om han inte fick tillbaka licenserna.

  Man har som vapenägare ett stort ansvar att hantera sina vapen med gott omdöme och pålitlighet. Det är upp till var och en att informera sig om vilka regler som gäller. Att inte förvara vapen i vapenskåp och att hantera dem i berusat tillstånd är något som kan få stora konsekvenser för alla inblandade. Därför bedömer förvaltningsrätten att mannen inte får fortsätta att hantera sina vapen i framtiden.

 • Så har kassaskåp flera användningsområden

  Traditionellt sett används kassaskåp enbart för att förvara kontanter men allt eftersom samhället har gått över till att bli mer tekniskt avancerat har man också upptäckt flera viktiga användningsområden. Idag använder privatpersoner liksom företagare enligt en artikel Aftonbladet kassaskåp för att förvara allt från värdepapper och lösenord till nycklar samt kontrakt av olika slag. Många väljer också att ha det som smyckesförvaring.

  Kassaskåp går numera att hitta i många olika former och storlekar. Prisklassen varierar från någon hundralapp eller två till många tusen kronor. Marknaden för kassaskåp är stor och man ser en utveckling där allt fler privatpersoner väljer att låta installera kassaskåp även i hemmet. Man ser helt enkelt tryggheten med att själv ha ett kassaskåp som man kan kontrollera.

  Allt fler inbrott sker dock av kriminella ligor med målet att komma åt känslig information. Detta är en av orsakerna till att långt fler människor än tidigare väljer att ha personliga kassaskåp. Det finns helt enkelt en hel del saker som man helt enkelt inte vill förvara digitalt eftersom risken för att någon ska kunna nå uppgifterna är alltför stor.

  Vare sig man väljer att investera i ett kassaskåp för personligt bruk eller för att säkra värdesaker och kontanter i sin butik eller affärsverksamhet så är det ett gott val att köpa ett kassaskåp av bra kvalitet. Då minskar man risken för att någon ska komma åt dokument, kontanter eller andra saker som av någon anledning inte får komma i felaktiga händer. Det är ju sällan en smart ide’ att välja kassaskåp som är enkla att bara plocka med sig. Istället ska man satsa på ett som gör att eventuella tjuvar känner att det är för komplicerat att bryta sig in i för att man ska vilja prova.

 • Därför är ett fastbultat kassaskåp ett smart val

  Att investera i ett bra kassaskåp är alltid en god ide’ för affärsinnehavare som vill hålla kontanter och andra värdesaker trygga på kontoret eller i butiken. Det är ju ett faktum att man dagligen hanterar dessa i olika typer av transaktioner med kunderna och att man bör försäkra sig om att de är trygga till dess att de kan placeras på banken.

  När en frisersalong i Kristianstad under natten till lördagen fick påhälsning av inbrottstjuvar försökte man bland annat få med sig ett fastbultat kassaskåp men misslyckades då man helt enkelt inte kunde få loss det från väggen. Det faktum att man valt ett kassaskåp som inte lätt kunde förflyttas visade sig alltså vara en briljant ide’ för affärsinnehavaren.

  Många tjuvar rekognoserar innan man går in i en affärslokal för att stjäla kassaskåp och annat av värde. Fastbultade kassaskåp är näst intill omöjliga att få loss och detta minskar risken för att tjuvarna ska välja ens egen affärsverksamhet markant. Man vill helt enkelt inte lägga tid på att bryta sig in i en lokal där man med stor sannolikhet inte kommer att kunna nå värdesaker utan väljer i dessa fall hellre mindre säkra lokaler.

  Tjuvarna lyckades vid inbrottet i Kristianstad att få med sig en kassaapparat och en Ipad. Deras innehåll och huruvida det är av värde är i dagsläget okänt. Tidningen Kristianstadsbladet rapporterar att det i nuläget inte finns några misstänkta för inbrottet men polisen arbetar med att försöka säkra spår från fönstret där tjuvarna gick in i frisersalongen samt på andra platser runt om i lokalen.

  Man hoppas på att detta visar på vikten av att företagare runt om landet tänker igenom hur man på bästa sätt kan hålla sin verksamhet säker.

Dina varor

Din varukorg är tom

Totalt:

Töm korgen Till kassan Ny order

Din webbläsare är för gammal!

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare, eftersom den blivit för gammal och stödjer inte de dagens standarder som denna webbplats kräver för att fungera korrekt. För bästa upplevelsen rekommenderar vi Google Chrome eller Apple Safari.

Ring 08-120 504 60 i fall du inte har möjlighet att använda en annan webbläsare så hjälper vi dig per telefon.

Berätta mer