• Skydda dina värdesaker med säker förvaring

  Såväl privatpersoner som företag innehar värdesaker som behöver skyddas mot stöld eller inbrott – ibland både och. Olika värdesaker kräver däremot olika förvaringslösningar. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du uppnår säker förvaring, oavsett värdesak.

  Men först – varför är säker förvaring så viktigt?

   Förutom det mest uppenbara – att skydda dina värdesaker mot brand och/eller inbrott – finns det andra anledningar till varför säker förvaring är så viktigt. Många gånger kan det nämligen vara lagkrav på att du ska förvara ett föremål i ett skåp med särskild certifiering.

  Är du exempelvis jägare och ska förvara vapen hemma, måste detta ske i ett säkerhetsskåp som innehar certifieringen SSF 3492. Mer information om denna norm hittar du i vår tidigare artikel ”Vad innebär SSF 3492?”.

  Det finns såklart många fler exempel, bl.a. om du ska förvara brandfarliga vätskor, kemikalier och liknande. Då krävs det att dessa förvaras i brandavskiljande skåp som är testade och certifierade enligt normen SP 2369 Klass I (30 min).

  Förutom att säker förvaring kan vara viktig för att uppnå särskilda lagkrav, kan det också vara viktigt för att du ska få ersättning av ditt försäkringsbolag. Se därför till att alltid kontrollera om du behöver förvara dina värdesaker på ett särskilt sätt – antingen pga. lag- eller försäkringsbolagskrav.

  Så uppnår du säker förvaring

  Att välja rätt förvaringsskåp för sina värdesaker är många gångare lättare sagt än gjort. Nedan berättar vi därför mer om hur du bäst förvarar diverse värdesaker:

  Förvaring av mindre stöldbegärliga föremål

  Om du inte vill att dina mindre stöldbegärliga föremål ska ligga framme i hemmet eller på kontoret, kan de med fördel placeras i ett värdeskyddsskåp. Ett inbrottsfördröjande skåp som saknar certifiering. Därför är denna typ av skåp också betydligt billigare än många andra alternativ.

  Förutom att lämpa sig utmärkt i hemmet och på kontoret kan värdeskyddsskåp också användas i sommarstugan, båten, husvagnen eller liknande.

  Förvaring av viktiga dokument

  Är du däremot i behov av att förvara viktiga dokument – exempelvis avtal, bokföringsunderlag, värdepapperoch liknande – kan dessa förvaras i ett stöldskyddsskåp eller dokumentskåp.

  Det förstnämnda alternativet lämpar sig utmärkt för dig som värdesätter både brand- och inbrottsskydd. Stöldskyddsskåp är nämligen testade och certifierade enligt Europanormen EN 14450 i klasserna S1 och S2.Det finns också skåp som även är brandisolerade eller brandklassade.

   Är det däremot brandskyddet som är viktigast rekommenderar vi att du förvarar dina dokument i ett dokumentskåp. Dessa är nämligen brandklassade från 60 till 120 minuter och ger ett förstklassigt brandskydd. Till skillnad från ovanstående alternativ har de däremot inget testat inbrottsskydd och räknas därför som inbrottsfördröjande.

  Förvaring av hårddiskar och annan datamedia

   På samma sätt som du kan vara tvungen att förvara dokument på en brandsäker plats, kan du vara tvungen att göra detsamma med datamedia. Dessa är däremot ännu känsligare än dokument och kräver därför förvaring i ett datamediaskåp.

  Det finns också särskilda datamediainsatser som kan placeras i andra brandklassade skåp, exempelvis dokumentskåp. Perfekt för USB-minnen, hårddiskar, CD- och DVD-skivor och liknande.

  Förvaring av vapen

   Som tidigare nämnts måste vapen förvaras i ett säkerhetsskåp som är certifierat enligt normen SSF 3492. Skåp som innehar denna certifiering och har inredning för vapen kan också kallas för vapenskåp.

  Förvaring av kontanter, smycken och andra värdesaker

  Om du innehar mycket stöldbegärliga föremål som kontanter, smycken och liknande, rekommenderar vi dig att förvara dessa i ett värdeskåp med brandskydd. Dessa skåp har både ett kraftigt inbrotts- och brandskydd och lämpar sig utmärkt för både privatpersoner och företag som innehar föremål med ett högt penningvärde.

  Värdeskåp med brandskydd är testade och certifierade enligt normen EN 1143-1 och finns i olika klasser – från Grade 0 till Grade VIII. De olika säkerhetsklasserna avser hur mycket pengar/värdesaker som får förvaras i skåpen. Notera dock att detta endast gäller för företag. För privatpersoner bör dessa värden istället ses som riktlinjer.

  Avslutningsvis

   Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för hur du uppnår säker förvaring av olika typer av föremål. Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe – vi guidar till en säker förvaringslösning baserat på dina behov!

  Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60. Notera att både teleon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

   

 • Vad innebär SSF 3492?

  Om du är på jakt efter ett vapen- eller säkerhetsskåp har du troligtvis kommit över beteckningen SSF 3492. Men vad innebär den egentligen? I denna artikel reder vi ut alla frågetecken.

  SSF 3492 – en säkerhetsnorm

  SSF 3492 är en säkerhetsnorm/-standard som värdeförvaringsenheter kan testas emot.Normen innehåller en rad olika krav på hur motståndskraftigt ett skåp ska vara mot yttre våld.

  De värdeförvaringsenheter som testas mot denna norm genomgår alltså tuffa prövningar där de utsätts för yttre våld. Testerna genomförs av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering (SBSC), vilka granskar huruvida skåp lever upp till de krav som finns i den berörda normen.

  Skåp som genomgår Svensk Brand- och Säkerhetscertifierings tester och uppfyller samtliga krav erhållercertifieringen SSF 3492.

  Vilka skåp testas enligt denna norm?

   Som nämnts inledningsvis är det framförallt säkerhetsskåp, d.v.s. inbrottssäkra skåp tillverkade av 4 mm härdad stålplåt, som testas enligt denna norm. Enligt Rikspolisens föreskrifter ska även vapen förvaras i ett säkerhetsskåp som uppfyller kraven enligt SSF 3492. Även vapenskåp är alltså testade och certifierade enligt samma norm.

  Så vet du om ditt skåp är certifierat enligt SSF 3492

  En fråga som många ställer till oss är ”hur vet jag om mitt skåp är certifierat enligt SSF 3492?”.

  Alla värdeförvaringsenheter som är testade och certifierade har en dekal på insidan – vanligtvis på dörren. På denna framgår det klart och tydligt vilken norm som skåpet är testat och certifierat enligt.

  Vad gäller vid vapenförvaring?

   Ytterligare en fråga som brukar dyka upp kring dessa skåp är ”hur många vapen får jag förvara i dem?”.

  Hur många vapen du får förvara i ditt skåp beror helt och hållet på vilka vapen du äger. Alla skjutvapen har nämligen olika poäng:

  • Gevär = 1 poäng
  • Pistol = 2 poäng
  • Automatvapen = 4 poäng

  Samtliga säkerhets- och vapenskåp är godkända för 20 poäng, vilket innebär att du kan förvara upp till fem automatvapen, tio pistoler eller tjugo gevär i dessa skåp. Självklart går det även bra att förvara en kombination av olika vapen, förutsatt maxgränsen om 20 poäng inte överskrids.

  Detsamma gäller för äldre skåp som är certifierade enligt SS 3492, vilket är den gamla benämningen på denna norm.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är SSF 3492 en norm som värdeförvaringsenheter kan testas emot. Genom att välja ett skåp som är certifierat enligt denna norm kan du vara säker på att det har ett bra inbrottsskydd. Något som också är krav om du ska förvara vapen i hemmet.

  Köp ditt säkerhetsskåp hos E-safe

   Hos oss på E-safe hittar du ett stort utbud av säkerhets- och vapenskåp som är certifierade enligt SSF 3492. När du väljer att handla hos oss är du i trygga händer – vi tillhandahåller endast skåp från de främsta tillverkarna på marknaden och erbjuder fria och snabba leveranser i hela Sverige. Dessutom erbjuder vi en lägsta-pris-garanti som garanterar att du får det bästa priset!

  Kika in några av våra bästsäljande produkter:

  Säkerhetsskåp SF 1500

   

  Vårt mest sålda säkerhetsskåp för kontor.

  Läs mer och handla här.

  Vapenskåp Safir 8

   

  Ett prisvärt vapenskåp för upp till 8 gevär.

  Läs mer och handla här.

  Vapenskåp Safir 16E

   

  Läs mer och handla här.

 • Därför bör du hantera kassaskåp med försiktighet

  Två personer skulle nyligen flytta ett kassaskåp när de båda klämdes fast efter en olycka. Den ena har nu förts till sjukhus med ett benbrott. För den andra personen som var involverad i olyckan var situationen mer komplicerad då han satt fast under det och därför drog räddningsarbetet ut på tiden. Larmet kom in till polisen vid tolvtiden på dagen och man ryckte ut direkt.

  Enligt rapporter till Expressen var båda medvetna och kontaktbara när räddningstjänsten anlände. Huruvida andra invärtes skador förekom än det uppenbara benbrottet var till att börja med inte klart men skulle komma att utredas grundligt av sjukvårdspersonal.

  Själva olyckan skedde då två anställda vid ett leveransföretag skulle lämna ett kassaskåp av mycket tung karaktär till en lokal i Eskilstuna. Enligt information som Expressen mottagit handlar det om Systembolagets verksamhet i den centrala staden där man just nu håller på att byta lokal.

  ”Vad vi har förstått väger kassaskåpet 1400 kilo”, säger Emil Berggren, inre befäl för räddningstjänsten i Eskilstuna. Det handlar alltså om ett mycket tungt skåp som ska kunna hantera stora mängder kontanter och detta visar på vikten av att man alltid vidtar alla säkerhetsåtgärder när man ska frakta sådana skåp.

  Ärendet utreds som en arbetsplatsolycka och man kunde vid en uppdatering från polisen konstatera att de båda männen var allvarligt skadade men förväntades klara sig efter tillbörlig vård på ett annat sjukhus i landet.

  Kassaskåp av mycket tung karaktär används av många företag och organisationer runt om i landet eftersom det är ett tryggt sätt att hantera värdesaker och annat som har betydelse för en trygg verksamhet. Genom att ta väl genomtänkta och goda beslut när man flyttar ett sådant kassaskåp ökar man chansen för att man ska kunna undvika allvarliga olyckor.

 • Därför ska du alltid förvara vapenskåpet på rätt plats i hemmet

  Under tisdagsmorgonen rapporterade en man i Valdemarsviks kommun att ett inbrott skett i hans bostad under natten. En eller flera gärningsmän hade brutit sig in genom en balkongdörr och burit bort ett vapenskåp som förvarats i rummet intill. Mannen informerade själv polisen om att han sovit tungt under hela förloppet och därför inte märkt någonting.

  Vapenskåpet som stals innehöll enligt polisanmälan sex jaktvapen, kul- och hagelgevär, samt ammunition. Dessutom stals kontanter till ett värde av ett par tusen kronor – något som han hade kunnat bli undvika genom att ordentligt kassaskåp. När polisen kom till platsen startades en brottsplatsundersökning samt en utredning om grov stöld. Man skickade även ut något som heter ”zonlarm” vilket är rutin vid stölder av vapen. Detta betyder att larmet går ut till omkringliggande polisregioner, kustbevakningen, gränspolisen samt tullpolisen.

  Mannen har inte själv gjort sig skyldig till någon form av brott eftersom han förvarat sina vapen enligt alla uppsatta föreskrifter. Dock visar det faktum att han förvarade vapenskåpet i ett rum bredvid balkongen på att man alltid tjänar på att välja platsen för vapenskåpet med omsorg. Hade han till exempel förvarat det i en garderob i sitt sovrum är risken mindre för att tjuvarna hade fått det med sig utan att samtidigt väcka honom och vara tvungna att avbryta inbrottet. Det är ju lättare för den som gör inbrott att få med sig ett vapenskåp om det helt enkelt står innanför dörren där man kommer in i bostaden.

  Polisen arbetar i dagsläget med att hålla förhör samt säkra spår som kan ha lämnats på platsen. Föremålen som stulits har också lagts in i godsregistret så att vapnen kan spåras via sitt tillverkningsnummer om de dyker upp i något annat sammanhang. Man hoppas på att få ett genombrott i fallet snarast.

 • Försvarsanställd man döms för felaktig vapenförvaring samt avsaknad av licens för vapen hemma

  En man som arbetar för försvarsmakten i Uppsala dömdes nyligen för att ha förvarat en skarpladdad pistol i en olåst portfölj på sitt tjänsterum. Vid närmare undersökningar av polisen fann man även att mannen var ägare till tre gevär som återfunnits i ett vapenskåp i hans hem, men som han saknade licens för.

  Mannen är militär och nekar till brotten. Den skarpladdade pistolen på hans kontor kan han inte förklara utan säger att det enbart handlade om glömska. I hans försvar kan man också läsa att han ansökt om att få gevären han förvarade i hemmet pluggade. Mannen har vid ett flertal tillfällen dessutom försökt få ett besked från myndigheterna om när det kan komma att ske. Hans advokat har nu överklagat domen till hovrätten och vill bli friad från samtliga åtalspunkter. Vad utkomsten kommer att bli och om hovrätten tar upp fallet är ännu oklart.

  Samtidigt överklagar även åklagaren i ärendet domen då han vill att mannen också ska dömas för innehav av fyra äldre jaktgevär som även de funnits i mannens bostad. Tingsrätten ansåg att man inte kunde döma mannen för detta brott eftersom det inte bevisats att mannen visste att de var funktionsdugliga och därför krävde tillstånd. Åklagaren vill se ett strängare straff för den försvarsanställde mannen, till stor del baserat på att han är militär och som anställd inom försvarsmakten borde vara väl förtegen med lagar och regler kring vapen av olika slag.

  Polisen bekräftar att man har funnit ett antal viktiga spår i utredningen kring mannen. Hur och om hovrätten bestämmer sig för att ta ställning till dessa återstår att se.

  Att förvara vapen enligt gällande lagar och regler är mycket viktigt. Är man osäker på något bör man alltid kontakta en vapenförsäljare eller polisen för att få information.

 • Så kan vapenamnesti få bort illegala vapen

  Problemet med illegala vapen som figurerar på den svarta marknaden är stort i dagens samhälle. Detta påverkar inte bara dem som på något sätt kommer i vägen för kriminella aktiviteter utan även laglydiga vapeninnehavare som upplever hur allt fler regler gör administrationen kring de vapen man äger mer omfattande.

  I ett försök att komma till rätta med en del av problemet genomförde polisen nyligen en omfattande vapenamnesti där man utan att riskera påföljd kunde lämna in sitt eller någon annans illegala vapen till polisen. Under 88 dagar pågick projektet där den som ville lämna in ett vapen kunde göra detta på angivna polisstationer runt om i landet.

  Vapnen lämnades i ett vapenskåp som låses med kombinationslås. När man kom till stationen med ett vapen behövde man inte legitimera sig. Allt man behövde göra var att gå in i ett väntrum där man sedan visades till vapenskåpet. Väl där placerade man bara vapnet i skåpet och var fri att gå därifrån.

  Göran Holmgren, samordnare för vapenamnestin i Malmö berättar för Expressen om vad man ska tänka på om man vill lämna in sitt vapen under en vapenamnesti; ”det viktigaste är att man tömt sitt vapen, så att man inte har ammunition i det. Om man inte kan det så hjälper vi till. Och att man lämnar in vapnet till en polisstation. Man kan även lämna in ammunition och vapendelar. Men inte sprängmedel eller handgranater eller annat som kan explodera”.

  Polisen genomför med jämna mellanrum dessa amnestier och i vapenskåpen finner man efteråt allt ifrån vapendelar till automatvapen. Enligt Göran Holmgren är man tacksamma för allt som kommer in eftersom det hjälper till att hålla samhället rent från illegala vapen och därmed också människor som vill använda dem för kriminella handlingar.

 • Kvinna hittade kassaskåp i skogen och sökte själv reda på dess ägare

  De flesta som hittar ett kassaskåp i skogen skulle med stor sannolikhet ringa polisen, men Nina Unkuri från Vallentuna bestämde sig istället för att själva hitta kassaskåpets ägare och returnera dess innehåll.

  När Nina fann kassaskåpet under en promenad hade hon själv nyligen blivit av med registreringsplåtar till sin bil. Detta betydde att hon spenderat lång tid i kö hos polisen för att göra en anmälan. Med denna erfarenhet i bagaget hade hon inte lust att stå i regnet och vänta på att polisen skulle skicka ut en bil. Istället undersökte hon själv kassaskåpets innehåll som redan låg exponerat i det ösande regnet.

  Bland bilder, dokument och fotonegativ fann hon registreringsbevis för bilar, en pärm märkt ”huset” och en mängd olika kvitton. Genom att torka av vattnet från dokumenten så gott det gick fick hon fram ett namn på en person som hon sedan sökte efter på nätet. Nina hittade ett namn på en person som bodde i Vallentuna, men jobbade som redovisningskonsult i stan, och när hon kontaktade henne för att fråga om hon blivit av med sitt kassaskåp uttryckte kvinnan att Nina hade ”räddat hennes liv”.

  Ägarna informerade Nina om att det bland annat fanns extranycklar till huset och bilen i kassaskåpet. De hade kostat många tusen kronor att ersätta om inte Nina hade varit så handlingskraftig. Ägarna var mycket tacksamma över att få tillbaka sitt kassaskåp och framförallt de saker som de annars skulle ha förlorat. Det enda som fortfarande saknas är silver och en del smycken.

  Då det blir allt vanligare att man försöker ta med sig kassaskåpen istället för att bryta upp dem på plats så är det viktigt att man bultar fast skåpen för att minska risken att man blir av med sina värdesaker.

  Polisen har i nuläget inga spår efter dem som stal kassaskåpet och heller ingen misstänkt person. Man jobbar för att försöka säkra spår från tjuvgodset samt i huset de stals ifrån men tror tyvärr att regnet har spolat bort det mesta.

 • God Jul & Gott Nytt År!

  Våra öppettider under jul- och nyårshelgerna är:

  (Nedan öppettider gäller enbart vår kundtjänst, webbutiken har alltid öppet!)

  Måndag 24/12 STÄNGT
  Tisdag 25/12 STÄNGT
  Onsdag 26/12 STÄNGT
  Torsdag 27/12 STÄNGT
  Fredag 28/12 Öppet 09.00 – 17.00
  Måndag 31/12 STÄNGT
  Tisdag 1/1 STÄNGT . . .
  Öppet som vanligt, helgfri vardag mellan 09.00 – 17.00, från Tisdag 2/1 2019.

  God jul och gott nytt år önskar vi på E-safe!

 • Så kan ett bra vapenskåp stoppa tjuvarna

  Det är ett välkänt faktum att marknaden för stulna vapen idag är stor. Därför satsar tjuvar som bryter sig in i hem ofta på att hitta vapenskåp med målet att stjäla vapen som sedan kan säljas på den svarta marknaden eller användas vid andra brott. Dessa vapen kan ju sällan spåras direkt till tjuvarna själva, och är därför ett säkrare och billigare alternativ än att köpa dem i en butik.

  Det är dock ett konstaterat faktum att ett riktigt bra vapenskåp kan göra stor skillnad om man förvarar vapen hemma. Under ett inbrott i ett radhus på Svedjevägen i Smedby försökte tjuvarna, efter att ha slagit sönder ett fönster, att bryta upp ett vapenskåp med hjälp av en vinkelslip. De misslyckades och övergick då till att försöka välta omkull skåpet i hopp om att det skulle gå sönder. Detta orsakade att en hel vägg blev förstörd.

  Vapenskåpet var dock av bra kvalitet och tjuvarna lyckades inte heller med detta försök att få upp skåpet. Huruvida något annat stals är oklart men polisen fortsätter att utreda fallet med hopp om att finna de skyldiga. Inte heller antalet gärningsmän är vid detta tillfälle känt men man arbetar vidare för att lösa brottet snarast.

  Ägarna gjorde i det här fallet rätt som investerade i ett bra vapenskåp som rådde på tjuvarnas ihärdiga försök att nå innehållet i skåpet. Detta sparade både dem och polisen såväl oro, som tid och pengar som de annars hade behövt lägga på att försöka spåra stulna vapen.

  Alla vapenägare har en skyldighet att förvara sina vapen på ett säkert sätt, enligt samtliga föreskrifter som lagen anger. Ett bra vapenskåp är helt enkelt nyckeln till detta och kan i en inbrottssituation vara avgörande för utfallet.

 • Så ska du tänka när du köper vapenskåp

  Att köpa ett vapenskåp är nödvändigt för alla som vill äga ett vapen för exempelvis jaktsyfte. Detta har att göra med att lagen tydligt säger att man då man har en vapenlicens måste kunna uppvisa att man förvarar vapnen på ett säkert sätt.

  För den som inte tidigare ägt vapen finns det ett par saker som man kan tänka på för att göra rätt val för det vapen man själv äger samt de omständigheter man lever under. Tidningen Svensk Jakt rapporterar i en artikel om att man bör tänka igenom ett par saker för att göra rätt val.

  För det första bör man försäkra sig om att man känner till alla lagar och regler som gäller vid förvaring av vapen. Detta kan man få information om från den butik som säljer vapnet men även via nätet och polisen. Det är alltid ens eget ansvar att se till att man kan reglerna.

  Nästa steg är att fundera igenom vilken typ av vapenskåp man behöver. Har man många vapen, eller om man har för avsikt att i framtiden köpa fler vapen, så kan det vara smart att redan från början investera i ett skåp som kan hantera detta.

  Sist men inte minst tipsar Svensk Jakt om att man bör fundera igenom vart man ska förvara sitt skåp för att uppnå största möjliga trygghet. Man bör ha en tydlig plan redan innan man beger dig till butiken för att inhandla sitt skåp.

  Att förvara vapen på ett säkert sätt i ett godkänt vapenskåp är A&O för den som vill äga vapen. Gör man inte detta riskerar man att förlora sin licens eftersom kraven på att följa reglerna är höga. För allas säkerhet bör man alltså fundera igenom sitt val av vapenskåp samt vart man skall placera det noggrant.

 • Säkerheten extra viktig vid medlemskap i skytteklubb

  Metro rapporterar nu i en artikel hur kriminella gäng använde Google för att hitta adressuppgifter till medlemmar i olika skytteklubbar. Målet var att göra inbrott i hemmen för att stjäla deras vapen. Vid ett av de rapporterade inbrotten stals ett vapenskåp med elva vapen och ett av dessa användes sedan vid en dödsskjutning i Tensta utanför Stockholm.

  Åtminstone en av de drabbade är en tävlingsskytt som är medlem i Roslagens pistolskyttar. Vid detta inbrott tog tjuvarna utöver vapnen även med sig ammunition som förvarades i hemmet. Polisens egen utredning visar att vapnen kunde lokaliseras av tjuvarna tack vare att de Googlat pistolskytteförbundets hemsida, där de kommit över resultatlistor med personuppgifter till över sjuttio medlemmar i olika skytteklubbar runt om i Sverige. Sedan har det inte varit särskilt svårt att hitta deras adresser, enligt information som Sveriges Radio har tagit del av.

  Polisen är idag övertygade om att vapnen efter stölden såldes vidare till kriminella ligor. Dagen efter inbrottet i fallet med tävlingsskytten dog exempelvis en man i Tensta när ett skott avlossades vid en vapenaffär. Vapnet som då skulle säljas kom från det stulna vapenskåpet.

  Mats Lindström, polisinspektör som utrett fallet, berättar att; ”det här vapnet hamnade i Tensta därför att en av dem som senare blev dömd för stölden hade åkt dit för att sälja det till den person som dog av skottskadan”. Även om man hittade en av de skyldiga i fallet med inbrottet hos tävlingsskytten så har inga andra vapen påträffats utöver det i Tensta.

  Roslagens pistolskyttar har efter stölden valt att inte längre publicera resultatlistor på sin hemsida. Pistolskytteförbundet, med över 26 000 medlemmar, kommer dock fortsätta med resultatlistor som kan nås av alla.

  Detta är ett fall där man kan konstatera att man som medlem i en skytteklubb bör vara extra uppmärksam och investera i riktigt bra vapenskåp samt säkerhet runt det, för att på så vis undvika de största riskerna.

 • Domstol stödjer beslag av vapen

  Polisen har i ett ärende som under det senaste året drivits intensivt fått svart på vitt att man gjorde rätt när man förra sommaren beslagtog en 75-årig mans vapen, och senare även drog in hans licenser. Detta visar en dom från förvaltningsrätten i Linköping som nu avslår mannens överklagan.

  Mannen, som kommer från Södermanland, valde att vända sig till förvaltningsrätten för att få saken prövad, efter det ursprungliga omhändertagandet av vapnen. Det hela startade med att polisen i juni förra året kallades till mannens bostad då han efter en incident i berusat och nedstämt tillstånd hade avlossat skott utanför bostaden.

  Redan på plats beslagtogs mannens vapen, men ett gevär saknades vid tillfället och lämnades in några dagar senare. I september fick mannen beskedet att polisen beslutat att dra in hans vapenlicenser permanent.

  Enligt beslutet bedömdes mannen vara olämplig att ha vapen, dels för att han avfyrat skott då han var berusad, och dels för att ett av hans vapen inte fanns i ett låst vapenskåp. Reglerna är mycket strikta när det gäller vapenförvaring och följer man dem inte kan detta bli resultatet.

  Mannen hade överklagat beslutet av den ursprungliga bedömningen eftersom han anser att han har stort behov av sina vapen som skjutledare och skytteinstruktör. Han anger dessutom att han har varit skötsam under hela sitt liv som jägare och att det skulle ge förödande konsekvenser om han inte fick tillbaka licenserna.

  Man har som vapenägare ett stort ansvar att hantera sina vapen med gott omdöme och pålitlighet. Det är upp till var och en att informera sig om vilka regler som gäller. Att inte förvara vapen i vapenskåp och att hantera dem i berusat tillstånd är något som kan få stora konsekvenser för alla inblandade. Därför bedömer förvaltningsrätten att mannen inte får fortsätta att hantera sina vapen i framtiden.

Dina varor

Din varukorg är tom

Totalt:

Töm korgen Till kassan Ny order

Din webbläsare är för gammal!

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare, eftersom den blivit för gammal och stödjer inte de dagens standarder som denna webbplats kräver för att fungera korrekt. För bästa upplevelsen rekommenderar vi Google Chrome eller Apple Safari.

Ring 08-120 504 60 i fall du inte har möjlighet att använda en annan webbläsare så hjälper vi dig per telefon.

Berätta mer