Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

FFL misstänks ligga bakom inbrottsvåg

Polisen misstänker att det kriminella gänget FFL – Fucked For Life står bakom ett 40-tal inbott i Ådalen bland annat i kiosker, livsmedelsaffärer och bensinstationer då dessa kan spåras till FFL och däribland finns det väpnade rånet mot ICA Kvantum i Kramfors. Enligt polisens interna dokument handlar det om en välorganiserad professionell kriminell verksamhet som även spanar på polisen för att utöva olika metoder som kan stoppa polispatrullerna, detta enligt SR-Västernorrland som tagit del av uppgifterna.

https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/110/10192.doc

Det handlar om miljonbelopp

FFL misstänks att ha trappat upp sin brottsliga aktivitet i Ådalen främst då i Sollefteå och Kramfors sedan år 2009 där inbrotten främst skett i butiker, bensinstationer och livsmedelsaffärer. Man tror också att FFL ligger bakom två väpnade rån varav det ena rånet utfördes på en företagare i Ilsbo i Hälsingland där en person sköts efter att han förföljde rånarna i flykten samt rånet av Ica Kvantum i Kramfors för en dryg månad sedan.

Tillvägagångs sättet är ofta att de flyr i falskskyltade, snabba mörka fordon och vanligast då är ett fordon av märket Audi och man har vid flera tillfällen även hittat flyktbilarna vid senare tillfällen helt uppeldade. Man uppskattar att godset från Ådalen som stulits har ett värde av miljonbelopp då det har varit allt från tobaksvaror, elektronik och penningboxar.

En butik bör alltid ha ett säkerhetsskåp för förvaring av dagskassan, tobaksvaror och företagets stöldbegärliga egendom.

Fotanglar och spanare stoppar polisen

Man misstänker från polisen att FFL även använder ”spejare” under sina brottsgärningar. Då som ett exempel att man placerar några gängmedlemmar i närheten av polisstationen som meddelar övriga när patrullen lämnar stationen medan andra gängmedlemmar står strategiskt utposterade vid större vägkorsningar eller annat för att meddela när polisen passerat så att gärningsmännen kan lämna brottsplatsen i tid innan patrullen anländer. Detta är också en av anledningarna till att polisen ännu inte lyckats gripa någon på bar gärning under pågående inbrott.

Vid två olika tillfällen har gärningsmännen också spridit ut så kallade fotanglar för att punktera pilsbilarnas däck och vid det ena tillfället i Kramfors den 17 november efter ett inbrott på Coop fick polispatrullen syn på gärningsmännens flyktbil vilket var en mörk Audi kombi. Man tog då upp jakten i väldigt hög hastighet men i trakterna av Undrom, Sollefteå tog det stopp för polispatrullen då däcken punkterades av fotanglar som gärningsmännen kastat ut på vägen.

Ett annat liknande tillfälle var den 12 december samma år 2010 då man hade kastat ut över 150 fotanglar utanför polisstationen i Sollefteå. Denna gång var dock patrullen ute i annat ärende och körde därför inte på dessa utslängda fotanglar, däremot kom ett tidningsbud på cykel förbi och fick sina däck totalförstörda, man såg även då att tre eller fyra maskerade män flydde i en mörk Audi.

 Varför just i Kramfors?

FFL – Fucked For Life är ursprungligen ett gäng från Tumba utanför Stockholm som etablerat sig i Kramfors omkring 2003 och i början av 2000-talet gjorde FFL sig kända för ett flertal värdetransportrån och sprängningar av bankboxar. Anledningen till att FFL etablerade sig i Kramfors beror på ett brödrapar som hade sina rötter i just Ådalen Dessa var inblandade i en omtalad och spektakulär rymning av FFL ledaren Daniel Maiorana från anstalten i kumla år 2004 vilken man bara en kort tid efter rymningen påträffade i en lägenhet i Örnsköldsvik där polisens insatsstyrka kunde gripa Daniel Maiorana. Båda bröderna 30 och 32 år gamla har en lång rad anteckningar i polisens belastningsregister varav 32 åringen har dömts 25 gånger för medhjälp till rymning, misshandel och vapenbrott. FFL har sedan något år tillbaka köpt en fastighet belägen mellan Kramfors och Bollstabruk där även många medlemmar söder ifrån har skrivit sig i kommunen men enligt polisen har FFL även lockat in några av ortsborna och flera gängmedlemmar beskrivs av polisen som yrkesförbrytare som försörjer sig genom brottslig verksamhet.

Vi har DNA men behöver vittnen som vågar

Polisen har under det senaste året hittat två så kallade ”gömmor” som man misstänker tillhör FFL.

En ”gömma” i en skog utanför Kramfors och en i Långsele trakten. Man hittade i dessa ”gömmor” tre stulna bilar av märket Audi, diverse inbrottsverktyg, en del stöldgods och även fotanglar. Utredningsarbete pågår för att kunna binda gärningsmän till godset i ”gömmorna” då man säkrat DNA samt fingeravtryck och det blir en kapplöpning mellan oss och FFL säger Börje Öhman som även tillägger att det handlar om att få fram hållbara bevis medan FFL gör allt de kan för att vi inte ska kunna bevisa brott.

Lars Gustavsson kriminalinspektör vid sektionen mot gängkriminalitet hos Södertörnspolisen hoppas att fler vågar ställa upp och vittna mot FFL men man vet också att det kan vara problematiskt och även farligt att vittna mot denna organiserade brottlighet därför är det av största vikt att man faktiskt vågar och säger att man kan börja med att ta kontakt med polisen så diskuterar vi vittnes skydd då det är viktigt att även allmänheten ställer upp och vittnar.

Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=4358293

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0