Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Här oroar sig svenskarna mest för inbrott

Många passar på att resa bort under skolornas höstlov. En ny undersökning som försäkringsbolaget If låtit utföra bland 3 500 personer visar att var tredje person oroar sig över inbrott i hemmet när de är bortresta, och att oron skiljer sig stort geografiskt i landet.

I Skåne, Halland och Kronoberg är oron klart högre än i andra delar av landet. Minst är oron norrut, i Dalarna och Västerbotten.

– Oron speglar den utsatthet som finns. Organiserade ligor, ofta från andra länder, reser hit och bryter sig in i ett stort antal bostäder i ett område. Södra Sverige blir då mer drabbat eftersom det är kortare resväg från kontinenten och lättare att komma undan, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

De senaste åren har antalet inbrott i bostäder ökat kraftigt. År 2011 anmäldes mer än 22 000 bostadsinbrott i Sverige enligt Brå. Uppklaringsgraden är bara fyra procent och brottstypen prioriteras sällan av polis och åklagare.

– Inbrott är inte bara en ekonomisk fråga för den som drabbas. Den förlorade tryggheten i hemmet och känslan av att ha fått sin privata sfär kränkt är ofta värre. Därför är det viktigt att polis och rättsväsende verkligen tar tag i inbrotten, säger Göran Kellner.

I undersökningen ställdes även frågan om man själv gör något för att förhindra inbrott. Två av tio uppgav att de inte vidtar några särskilda åtgärder. De flesta ber dock sina grannar om hjälp med att exempelvis hålla uppsikt och ta in posten. Det är också den bästa metoden enligt If.

– Vi vet av erfarenhet att grannsamverkan är det bästa sättet att slippa inbrott. Det kan vara allt ifrån att tömma postlådan till att ställa bilen på uppfarten och skotta snö på vintern. Flera ögon håller tjuven borta, säger Göran Kellner.

HÄR ÄR SVENSKARNA RÄDDAST:

”Är du orolig för inbrott när du reser bort?” Andel Ja-svar:

RIKSSNITT 31 %

1. Skåne 41 %

2. Kronoberg 38 %

3. Halland 37 %

4. Jönköping 33 %

5. Södermanland 32 %

 

” När du reser bort, gör du något av följande för att minska risken för inbrott?”

– Ber grannen hålla huset/lägenheten under uppsikt 50 %

– Ber grannen ta in posten 47 %

– Har timer på lampor 40 %

– Lämnar några lampor tända 20 %

– Ber grannen skotta snö (vintertid) 17 %

– Har centralkopplat larm 16 %

– Har säkerhetsdörr 14 %

– Lämnar radion på 5 %

– Annat 10 %

– Jag gör ingenting särskilt 20 %

Källa: https://www.fastighetstidningen.se/har-oroar-sig-svenskarna-mest-for-inbrott/

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0