Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Tjuvar tände eld på skolan

Flera skolbränder och hundratals krossade ­rutor är resultatet av sommarens skade­görelse mot skolor i Tensta, Rinkeby och Kista.
Men få grips för skadegörelsen – som kostar staden stora pengar.

– Det såg ut som om en bomb sprängts.

Förskolechefen Sylvia Wiese var på väg hem från semestern i mitten av juli när hon fick samtalet från bevakningsbolaget. Ett larm hade gått på Mångårdens skola och förskola i Akalla.

När hon dag­en därpå besökte sin arbetsplats var förödelsen total. Någon hade brutit sig in i rektorskontoret och stulit datorer. När tjuvarna var klara tände de en eld som rökskadade stora delar av skolan. Men inte nog med det. Brandkåren var tvungen att hugga hål i fasaden för att ta sig in. De är ännu oklart hur mycket vatten det finns kvar i väggar och tak.

Förskolan sanerades innan barnen kom tillbaka från sommarledigheten och nu pågår renoveringen för fullt i de värst drabbade delarna.

I slutet av maj brann det i Kista Montessoriskola och i slutet av juli i förskolan Gullinge i Tensta. Men den vanligaste skadegörelsen handlar om glaskross och klotter, enligt det kommunala fastighetsbolaget Sisab som äger stadens skol- och förskolebyggnader.

Totalt vandaliserades Rinkeby-Kistas och Spånga-Tenstas skolor till ett värde av nästan 640 000 kronor under sommarmånaderna om man bortser från bränderna. Det handlar om sammanlagt 285 fall av klotter eller glaskross. Mer än tre händelser om dagen.

– För varje krona vi tvingas lägga på att laga rutor, förlorar vi pengar vi kunde lagt på att rusta upp skolorna i stället, säger Thomas Bergsell, pressansvarig på ­Sisab.

Och ytterstadsområden, som Västerort, är hårdast drabbade.

– Skolor i områden där färre rör sig på gatorna är hårdare drabbade än skolorna i city.

Sisab har de senaste åren satsat hårt för att minska skadegörelsen på skolorna. Något som faktiskt gett resultat. Förra året förstördes det för 5 miljoner kronor mindre än år 2008.

– Kostnaderna har minskat och det beror på flera faktorer. Värmekameror, att väktare rör sig mer vid skolorna och att det ska vara fritt från leksaker och annat bråte på skolorna. Det har minskat förstörelsen och kanske framför allt bränderna.

Hittills i år har Sisab polisanmält 1 700 fall av glaskross på sina skolor i Stockholm. Trots det har bara 13 personer gripits vid fem olika tillfällen. Att det sällan går att hitta de ansvariga är en bild Lennart Levander, brottsförebyggare på Västerortspolisen, håller med om.

– Mycket sällan. Det finns normalt inga vittnen och då läggs det ner.

Det finns inte heller någon misstänkt för branden i Mångårdens förskola.

Källa: https://www.mitti.se/tjuvar-tande-eld-pa-skolan/

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0