Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Unga lär sig vikten av säkervapenförvaring

Elever och lärare på Ryssbygymnasiet är överens om en sak; det är viktigt att lära sig om bra vapenförvaring i tidig ålder för att på så sätt hantera vapen med största respekt som vuxna. Debatten har under hösten dock varit hård kring huruvida landets Naturbruksgymnasium ska få behålla sina ”gröna” utbildningar med fokus på bland annat jakt.

Skolverketsståndpunkt var ursprungligen att samhällets syn på vapen blir mer och mer restriktiv och man såg helt enkelt att ett avskaffande av utbildningarna i jakt skulle minska risken för exempelvis skolskjutningar.

Läraren Patrik Yngvesson berättar att anställda lärare på skolan inte fått någon information kring förslaget från Skolverket direkt. Istället har man fått höra talas om det från utomstående. Då skolan vid förslagets offentliggörande dessutom var mitt i antagningsprocessen för det följande läsåret fick man ta emot många samtal från oroliga föräldrar som funderade på om deras barn skulle vara tvungna att söka andra utbildningar istället.

Eleverna själva säger att de är övertygade om att det är bäst att ha gått en ordentlig utbildning i jakt eftersom man då får lära sig vikten av säker vapenförvaring och hantering av vapen i tidig ålder. Man blir helt enkelt en mer ansvarstagande vapenägare genom att ha utbildats i ämnet.

Flera lärare håller med om det eleverna säger då de anser att studenterna på Ryssbygymnasiet har en långt bättre grund att stå på ur ett säkerhetsperspektiv än andra. LärarenHenrik Gustafsson berättar att man dessutom observerar eleverna under deras första år på gymnasiet. Enbart de studenter som är mogna nog att förstå vikten av bra vapenförvaring och hantering får sedan vapentillstånd på skolan.

Förslaget från Skolverket är nu tillbakadraget och det är inte aktuellt att stänga ned gymnasieutbildningarna i jakt för ungdomar. Det är med andra ord tydligt att eleverna lär sig att ha största respekt för vapenförvaring och att unga som lär sig hantera vapen på ett ansvarsfullt sätt inte innebär någon risk för samhället i stort.

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0