Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Så kan säkrare vapenhantering nolla dödsolyckor

Statistiken visar att antalet dödsolyckor med vapen har minskat stadigt sedan 1980-talet, en tid då det skedde cirka sex stycken dödliga vådaskjutningar i Sverige om året. En avhandling från Umeå Universitet, där man studerat dödliga skottskador i landet, visar att siffran nu är nere på tre personer per år.

En av anledningarna till detta tros vara att kunskapen om hur man ska förvara och hantera vapen har ökat kraftigt, mycket tack vare att man 1985 införde obligatorisk jägarexamen för att få hantera vapen.

Fallen där dödsolyckor sker då en jägare till exempel misstas för en älg och skjuts eller då man snubblar till och ett skott går av är vanligast. Alla kan ramla, speciellt ute i naturen där grenar och stenar kan ställa till problem liksom väderleken.

Mensura Junuzovic, författaren av studien, samt specialistläkare vid Umeå universitet och medicine doktor inom rättsmedicin, konstaterar; ”alla vapen kan gå av när något oväntat sker, oavsett om de är säkrade eller inte”.

Sedan finns också gruppen där man noterar att vapenskåp och hur man förvarar vapnen är avgörande för en trygg miljö. Junuzovic berättar vidare; det finns flera fall där barn hittar föräldrarnas vapen eller nycklarna till vapenskåpet och så skjuter de sig själva eller någon annan.

Felaktig vapenhantering och hur man sköter vapenförvaringen är faktorer som enligt studien visat sig ha stor påverkan på huruvida en olycka sker. Det är sällan en olycka orsakas av ett fel på själva vapnet.

Man kan med andra ord konstatera att det är viktigt att förvara vapen på ett säkert sätt – i vapenskåp. Dessutom har man ett ansvar för att nycklarna till skåpet hanteras varsamt och tryggt så att ingen obehörig kan komma in i skåpet av misstag.

Mensura Junuzovic konstaterar i sin avhandling att man i Sverige idag är nära nollvisionen vad gäller denna typ av olyckor, men att träning och utbildning vad gäller säker vapenhantering är fortsatt viktig.

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0