Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Domstol stödjer beslag av vapen

Polisen har i ett ärende som under det senaste året drivits intensivt fått svart på vitt att man gjorde rätt när man förra sommaren beslagtog en 75-årig mans vapen, och senare även drog in hans licenser. Detta visar en dom från förvaltningsrätten i Linköping som nu avslår mannens överklagan.

Mannen, som kommer från Södermanland, valde att vända sig till förvaltningsrätten för att få saken prövad, efter det ursprungliga omhändertagandet av vapnen. Det hela startade med att polisen i juni förra året kallades till mannens bostad då han efter en incident i berusat och nedstämt tillstånd hade avlossat skott utanför bostaden.

Redan på plats beslagtogs mannens vapen, men ett gevär saknades vid tillfället och lämnades in några dagar senare. I september fick mannen beskedet att polisen beslutat att dra in hans vapenlicenser permanent.

Enligt beslutet bedömdes mannen vara olämplig att ha vapen, dels för att han avfyrat skott då han var berusad, och dels för att ett av hans vapen inte fanns i ett låst vapenskåp. Reglerna är mycket strikta när det gäller vapenförvaring och följer man dem inte kan detta bli resultatet.

Mannen hade överklagat beslutet av den ursprungliga bedömningen eftersom han anser att han har stort behov av sina vapen som skjutledare och skytteinstruktör. Han anger dessutom att han har varit skötsam under hela sitt liv som jägare och att det skulle ge förödande konsekvenser om han inte fick tillbaka licenserna.

Man har som vapenägare ett stort ansvar att hantera sina vapen med gott omdöme och pålitlighet. Det är upp till var och en att informera sig om vilka regler som gäller. Att inte förvara vapen i vapenskåp och att hantera dem i berusat tillstånd är något som kan få stora konsekvenser för alla inblandade. Därför bedömer förvaltningsrätten att mannen inte får fortsätta att hantera sina vapen i framtiden.

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0