Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Varför ska man ha kassaskåp?

Vad är ett kassaskåp?

Kassaskåp är ett samlingsnamn på olika typer av värdeförvaringsenheter. Dessa skåp fördelas sen i olika kategorier baserad på deras funktioner och användningsområden som t ex Dokumentskåp, Värdeskåp, Säkerhetsskåp, Stöldskyddsskåp, Vapenskåp mm.

Varför ska man ha kassaskåp? 

Det första tanken som slår de flesta privatpersoner är att de inte har några kontanter hemma och därför har de inget behov av ett kassaskåp. Men i själva verket är det sällan man förvarar kontanter i ett kassaskåp, det har man på sitt bankkonto. Det de flesta förvarar i ett kassaskåp är andra värdesaker som t exviktiga dokument, foton och minnen, hårddiskar, smycken, klockor, pass, nycklar, dyra väskor, laptop och andra saker med affektionsvärden. 

Genom att ha ett kassaskåp har man kvar sina värdesaker efter ett inbrott eller brand och behöver inte slåss med försäkringsbolagens skadereglerare och jurister för att få den ersättning du är berättigad till via din hemförsäkring. Försäkringsbolagen ersätter inte heller några affektionsvärden eller fulla värdet av dina värdesaker.

Bankfack eller kassaskåp?

I och med digitaliseringen stänger bankerna de flesta av sina bankkontor och lägger ner bankfacken.  Detta har gjort att många privatpersoner väljer att ha sina värdesaker i ett kassaskåp i stället för det traditionella bankfacket. Det finns faktiskt många fördelar med att ha ett kassaskåp i stället för ett bankfack:

– Man får plats med mycket mer i ett kassaskåp till skillnad mot det lilla utrymme som du får i ett bankfack.
– Man behöver inte anpassa sig till bankernas öppettider och kan komma åt sina värdesaker dygnet runt. 
– Kassaskåp blir mycket billigare då det är en engångskostnad. Ett bankfack kostar runt 2000–3000 kr årligen, därmed är köp av ett kassaskåp mer fördelaktig redan efter ett par år.

Vilket kassaskåp är bäst?

Varje kassaskåp är bäst för olika behov. Man får helt enkelt välja ett kassaskåp baserad på de behov man har, det som ska förvaras och de ev. krav som finns från olika myndigheter. Det finns ju också kassaskåp som är ganska kompletta och fyller de flesta behov som t ex detta kassaskåp som har högt inbrottsskydd och har brandskydd för både papper och datamedia. Med andra ord är bäst kassaskåp de skåpen med både inbrotts och brandklassning.

Vilken typ av kassaskåp behöver jag?

Det beror på ditt förvaringsbehov och vad skåpet ska skydda. Här är en lista på olika typer av kassaskåp och dess funktioner:

Dokumentskåp – brandsäker förvaring av dokument i A4-pärmar. Skåpen har ingen inbrottsskyddsklassning men ganska robusta och ger ändå ett bra inbrottsskydd.

Datamediaskåp – brandsäker förvaring av dokument och datamedia som t ex USB-minnen, hårddiskar, CD och DVS mm. Skåpen har ingen inbrottsskyddsklassning men ganska robusta och ger ändå ett bra inbrottsskydd.

Säkerhetsskåp – Inbrottssäkra skåp testade och klassade enligt den svenska normen SSF 3492. Skåpen ger inbrottssäker förvaring av värdesaker för både privatpersoner och företag. Lämpar sig för förvaring av smycken, klockor, datorer, mobiltelefoner, kamera, nycklar, vapen, dyra verktyg mm. Skåpen har dock inget brandskydd och lämpar sig inte för brandsäker förvaring av t ex viktiga dokument. Större säkerhetsskåp kan kompletteras med t ex en brandbox för att få komplett skydd.

Stöldskyddsskåp – Brand och inbrottssäkra skåp testade och klassade enligt den europeiska normen EN 14450. Skåpen ger brand och inbrottssäker förvaring av värdesaker för både privatpersoner och företag. Lämpar sig för förvaring av smycken, klockor, datorer, mobiltelefoner, kamera, nycklar, viktiga dokument mm. 

Värdeskåp – Brand och inbrottssäkra skåp testade och klassade enligt den europeiska normen EN 1143–1. Skåpen ger brand och inbrottssäker förvaring av värdesaker för både privatpersoner och företag. Skåpen har det högsta inbrottsskyddet bland de olika skåptyperna. Enligt rekommendationer från Svenska försäkringsförbundet lämpar sig skåpen för inbrottssäker förvaring av värden mellan 50 tkr och 1,9 mkr.

Vilka kassaskåp är de mest inbrottssäkra skåpen?

Det finns 3 typer av kassaskåp som har genomgått inbrottsskyddstester och har en inbrottsskyddsklassning, Värdeskåp (EN 1143-1), Stöldskyddsskåp (EN 14450) och Säkerhetsskåp (SSF 3492). Och om man skulle rangordna dessa skåp så har Värdeskåpen det högsta skyddet, därefter kommer Stöldskyddsskåp och Säkerhetsskåp som är ganska likvärdiga. Dock känns Stöldskyddsskåp robustare än Säkerhetsskåp då dessa har dubbla väggar med brandisolering.

Vilka kassaskåp har både brand och inbrottsskydd?

Värdeskåp (EN 1143–1) och Stöldskyddsskåp (EN 14450) är de kassaskåpstyper som har både brandskydd och inbrottsskydd.

Hur mycket väger ett kassaskåp?

Ett kassaskåp kan väga allt från 2 kg upp till 2 ton beroende på kassaskåpstyp. Vanligtvis utgörs de lättare skåpen av typen värdeskyddsskåp som påminner om skåpen som man brukar ha på hotellrummen. De allra tyngsta skåpen brukar vara av typen värdeskåp som är väldigt kraftiga skåp med högt inbrottsskydd. De skåpen brukar oftast vara tillverkade med dubbla väggar som är fyllda med betong och armeringsjärn.

Vad är Stöldfördröjande kassaskåp?

Alla skåp som inte genomgått inbrottsskyddstester och saknar inbrottsskyddsklassning räknas som stöldfördröjande skåp. Dessa skåp behöver inte ha sämre inbrottsskydd än de klassade skåpen, många gånger är de fortfarande ganska robusta och ger ändå bra inbrottsskydd trots att de inte är klassade, som t ex Dokumentskåp eller Datamediaskåp.

Ska jag välja kassaskåp med kodlås eller nyckellåsning?

Det är en smaksak, vissa föredrar nycklar och vissa kodlås. Men kodlås är att föredra och det är vad flesta brukar välja. Ungefär 70% av kunderna väljer kodlås och 30% nyckellås. 

Det är en hel del fördelar med att ha kodlås i stället för nyckellåsning:

– Man slipper hålla reda på nycklar som också behöver gömmas någonstans. Oftast är nycklarna till kassaskåp ganska stora och det är inget som man vill ha i sin ficka. 

– Tyvärr vet de flesta tjuvar detta och när de gör inbrott och ser att det finns ett kassaskåp med nyckellåsning så brukar de riva i hela huset för att leta efter nycklar. Vilket kan orsaka mer skada än värdet på sakerna som är inlåsta i skåpet. Detta är något som man slipper när man har ett skåp med kodlås. 

– Om det är fler som ska ha tillgång till skåpet kan man bara dela ut koden i stället för att köpa fler nycklar. 

– Man kan när som helst byta/ändra koden. Till exempel om någon i styrelsen eller av personalen slutar kan man ändra koden i stället för att ha nycklar på vift om det hade varit ett skåp med nyckellåsning.

– Har man t ex barn hemma bör man definitivt ha ett vapenskåp med kodlås. Man undviker då risken med att barnen hittar nycklarna och får tillgång till vapnen.

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0