Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Skydda dig mot inbrott

I Sverige rapporteras det om ungefär 18 000 inbrott varje år, som inträffar i både villor och lägenheter över hela landet. Moderna inbrott kan liknas vid en välplanerad verksamhet där tjuvarna är välmedvetna om och förberedda på metoder som gör deras arbete både effektivt och lönsamt. I den här artikeln kommer vi att diskutera hur du kan skydda dig mot inbrott och olika sätt att säkra dina värdefulla ägodelar.

VAD BLIR STULET VID INBROTT?

De flesta inbrott sker snabbt och ofta till fots, vilket innebär att de stulna föremålen vanligtvis är små men värdefulla saker som tjuvarna enkelt kan bära med sig. Det inkluderar smycken, pass, bärbara datorer, mobiltelefoner och iPads. Dessutom är nycklar till garage och bilar också högt på tjuvarnas önskelista. Det är därför viktigt att du hittar en säker förvaring för dessa föremål som t ex i ett kassaskåp.

TID – TJUVARNAS STÖRSTA FIENDE

Det mest kritiska när det gäller att skydda ditt hem mot inbrott är att göra det så tidskrävande som möjligt för tjuven att både ta sig in i ditt hem och hitta dina värdefulla ägodelar. Även om en tjuv kan ta sig förbi till exempel en säkerhetsdörr, förlänger det tiden det tar att göra inbrottet och ökar risken för att de blir upptäckta.

En viktig regel är att aldrig förvara värdefulla ägodelar nära ytterdörren. Detta gäller också nycklar till garage och bilar. Det är även klokt att inte märka dina nycklar med information om deras användningsområden, eftersom detta kan underlätta för tjuvarna att hitta rätt plats. Genom att gömma eller förvara dina mindre värdefulla ägodelar i exempelvis ett värdeskåp, förlänger du tiden det tar för tjuvarna och ökar chansen att inbrottet misslyckas.

FÖREBYGG INBROTT MED BRA SKYDD

Som en grundläggande regel bör du aldrig låta små men värdefulla föremål vara synliga från fönster och dörrar. Detta signalerar till tjuvarna att ditt hem är både attraktivt och enkelt att bryta sig in i. Föremålen bör helst förvaras i ett säkerhetsskåp så att du kan vara säker på att de är skyddade och svåra att komma åt för inbrottstjuvar.

Belysning är också ett effektivt verktyg för att avskräcka tjuvar. Trädgårdsbelysning med rörelsedetektorer är ett bra sätt att skrämma bort tjuvar innan de ens försöker göra inbrott, eftersom en plötslig tänd lampa väcker uppmärksamhet. Timerstyrda lampor inomhus kan också få det att se ut som om någon är hemma och avskräcka potentiella tjuvar.

TIDER NÄR INBROTT OFTAST INTRÄFFAR

De flesta inbrott rapporteras under november och december, vanligtvis på dagtid och under vardagar. Dessa månader ger möjlighet till mörker redan på dagtid, när många fortfarande är på jobbet. Det är viktigt att tänka på hur du lämnar ditt hem, även när du går till arbetet, eftersom inbrott kan inträffa när som helst och inte bara under sommarsemestern.

VÄRDEFÖRVARING OCH KASSASKÅP

Som tidigare nämnts är ett kassaskåp eller värdeskåp en effektiv metod för att skydda dina värdefulla ägodelar, särskilt små föremål som kontanter, smycken och värdepapper. Det finns olika typer av värdeskåp att välja mellan, beroende på vad du vill förvara och vilket skyddsnivå du behöver.

Värdeskåp enligt SS-EN 1143 klassificeras efter sina inbrottsskyddsegenskaper och är indelade i olika grader, som bestämmer vilka värden som kan förvaras i skåpet.

En annan alternativ är stöldskyddsskåp, som har en något lägre inbrottsskyddsnivå än värdeskåp men fortfarande kan användas för förvaring i hemmet.

När du vill skydda dig mot inbrott med ett värdeskåp, är det viktigt att skilja på värdeskåp och andra typer av förvaringsskåp, som exempelvis dokumentskåp. Dessa skåp har inte samma inbrottsskyddsnivå.

SKYDD MOT INBROTT UNDER SEMESTERN

Tyvärr är semestertider också högsäsong för inbrott. För att förebygga inbrott när du är borta bör du först och främst undvika att informera om din semester på sociala medier, särskilt när du kommer att vara borta. Se till att ditt hem ser bebott ut även när du är borta genom att exempelvis undvika att låta posten ansamlas och använda timerstyrda belysningar och musik. Återigen är det viktigt att gömma dina värdefulla ägodelar borta från synliga platser som fönster och dörrar. Det bästa är att förvara värdehandlingar, smycken och små elektronikprylar i ett värdeskåp.

En detalj som ibland glöms bort före semestern är att ta bort eventuella verktyg som kan hjälpa tjuven att ta sig in i ditt hem. Även om vissa verktyg kan verka oskyldiga och inte direkt kopplade till inbrott, kan de användas av tjuvar för att nå högre fönster eller bryta sig in genom dörrar.

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0