Skåpguiden: Serverskåp och datorskyddskåp
Laptopskåp är en form utav säkerhetsskåp som är optimala vid stöldsäker förvaring utav datorer och surfplattor på kontor, arbetsplats, skola, samt i många andra sammanhang där säker både säker och praktisk förvaring är önskvärd. Skåpen håller en hög standard och tillgodoser en rad olika behov genom dess varierande längd, vikt, färg och volym. Utvalda laptopskåp har dessutom grenuttag för smidig och smart laddning av samtliga enheter under den tiden då de förvaras i skåpet. Laptopskåpen är välventilerade och var unik skåpsmodell erbjuder olika många hyllfack. Utöver detta så är samtliga skåp brytstarka, välanpassade och robusta konstruktioner som kommer med högsäkerhetslås i form av kombinationslås eller nyckellås. På en del skåp kan man som tillägg välja ytterligare tekniska funktioner så som elkodlås och elanslutning, om inte redan befintligt hos valt laptopskåp.
Beroende på modell ingår laptopskåpen även i specifika inbrottsskyddsklasser och kan förvara högt värderad utrustning i överrensstämmelse med aktuellt försäkringsbolag för bästa möjliga inbrottsskydd.Med vart skåp, beroende på erbjudande, ingår komponenter så som förankringssats, nyckelhängare, hyllor, fack och anpassat lås. Genom vårt breda sortiment hittar du såväl laptopskåp som laptopvagnar i diverse olika färger och format för en högkvalitativ och säker förvaring utav teknisk utrustning, datorer, media och läs/surfplattor.
Serverskåp fungerar på samma sätt som ett säkerhetsskåp som man förvarar datorer, switchar, UPS och kringutrustning i på skolor, byggarbetsplatser och kontor. Serverskåp skyddar känsligt material mot inbrott och stöldförsök genom att de är konstruerade med 4 mm stålplåt och utrustade med lås som skyddas av borrskyddsplatta och manganstål och sprängsäkring. De är anpassade för datorer och andra värmekänsliga föremål och är därför också utrustade med temperaturstyrd fläktventilation, grenuttag och godkända hål för kabelgenomföring.
Få serverskåp har en brandskyddsklassning men för att skydda datorer och datamedia mot brand och hög värme kan man därför installera en datamediainsats i skåpen som har en brandklassning speciellt anpassad för skydd av datamedia. När ett serverskåp inreds med en datamediainsats för att skydda datamedia så får inte innetemperaturen under testet överstiga 50 °C då det är maxtemperaturen för datamedia.
Datamediainsatser är certifierade av ECB.S i Tyskland och testade enligt senaste Europanormen i S60DIS och S120DIS. I testet ingår även falltest dvs. man släpper skåpet från 9 meters höjd och hettar sedan upp det igen med kravet att det skall hålla den invändiga temperaturökningen borta. Detta simulerar ett fall från andra våningen i ett hus som rasar samman. Gemensamt för de olika testnormerna är att testet görs i en ugn som hettas upp till cirka 1000 °C. Vi talar här om en extremtemperatur som har den effekten att färgen på skåpet smälter liksom t.ex. handtag av aluminium och andra detaljer. Vid en ordinär brand nås sällan eller aldrig denna temperatur men den höga temperaturen tjänar som en norm.
Testet går ut på att, genom sensorer, mäta innetemperaturen i skåpet under en på förhand angiven tidsintervall, vanligen 60 minuter eller 120 minuter men även 90 minuters tester förekommer.
Serverskåp är också säkerhetsskåp med klassning SS 3492, för skydd av servrar som är igång även på natten. Ett serverskåp har godkänd håltagning för kablage och anpassad inredning samt fläktar och termostat för att hålla rätt innetemperatur. Innan ett serverskåp får ett certifikat utförs olika inbrottstester. Ett inbrottstest innebär, förenklat, att man begår ett regelrätt inbrott i skåpet. Man använder, på förhand, angivna inbrottsverktyg och mäter sedan den tid det tar att forcera skåpet. Ju längre tid det tar desto säkrare skåp och desto högre inbrottsklassning. Klassningen som utmynnat i ett certifikat, är sedan avgörande för hur stora värden man får försäkra i skåpet.
Säkerhetsskåp är numera den enda förekommande klassningen i SS 3492. Skåpen är tillverkade i 4 mm stålplåt och uppfyller vissa krav som ställs på lås och regelsystem. SS 3492 ger möjlighet att försäkra vissa värden och är också minimikrav för viss förvaring, t.ex. av vapen. Inbrottstestet utförs av Rikspolisstyrelsen tillsammans med Svenska Stöldskyddsföreningen och sedan utförs ett certifikat, av till exempel Det Norske Veritas (DNV) eller Svensk Brand & Säkerhets Certifiering AB (SBSC), som beskriver klassningen som skåpet har.
Det finns även Europeiska standarder för inbrottsklassning av skåp. Tester och certifikat utförs och utfärdas av auktoriserade institut men produkten kan dessvärre variera i kvalitet. Säkrast är att välja ett skåp med certifikat från Sverige, Tyskland, England eller Frankrike. Skåpens klassning framgår av den skylt som skall sitta på dörrens insida, vanligen i övre vänstra eller högra hörnet.