Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna uppdelade i olika ämnen

Service

Hur nollställer man ett kassaskåp?

En ”nollställning” kan vara möjligt om skåpsdörren är öppet, dock är detta inte möjligt för alla skåpmodeller. Om däremot skåpsdörren är stängt och låst så blir lösningen än mer komplicerad. I värsta fall måste man borra upp skåpet, man kan i så fall komma åt innehållet men skåpet blir förstört.Vissa skåpmodeller kan man återställa efter uppbrytning genom låsbyte. Vi har värdeförvaringstekniker som kan hjälpa er med detta.

Kan man byta lås på ett kassaskåp?

Ja, det går att byta låset på de flesta kassaskåp. Det går t ex att byta nyckellåset på ett skåp till kodlås. Dock förutsätter låsbytet att man kan komma in i skåpet. Vi har värdeförvaringstekniker som kan hjälpa er med detta

Kan inte öppna mitt kassaskåp?

Kontakta oss så kan våra värdeförvaringstekniker hjälpa dig med felsökning och öppning av ditt kassaskåp.

Kodlåset på mitt kassaskåp har slutat fungera, kan ni hjälpa mig?

I de flesta fall är det kodlåsets batterier som tagit slut, eller så är batterierna för svaga för att orka öppna skåpets låsmekanism. Börja med att byta ut batterierna mot nya alkaliska batterier av kändare märken som t ex Duracell eller Energizer.

Hur länge räcker batterierna i ett kassaskåp?

På de flesta kassaskåp brukar batterierna hålla ca 1–2 år lite beroende på hur mycket man öppnar och stänger skåpet, samt kvalitén på batterierna som använts.

Vad händer om batterierna tar slut på mitt kassaskåp?

Kodlåsen brukar signalera på olika sätt när det börjar bli dags att byta ut batteriet/batterierna. Men det gör inget om man missat detta, för det finns alltid en lösning för att byta ut batterierna, dvs. man blir aldrig utelåst pga. att man missat batteribytet. På de flesta kodlås sitter batteriet i knappsatsen på utsidan och kan enkelt bytas ut. På vissa kassaskåp sitter batterierna på insidan av skåpet och då brukade antingen finnas en nödöppningsnyckel eller batteriuttag på utsidan av skåpen för att ge tillfällig ström och öppna med koden.

Kan kodlås tappa koden om batterierna tar slut?

Nej, kodlåsen tappar aldrig koden även om den varit utan ström i många år. Detta på grund av att minnet för koden är mekaniskt och går inte på ström. Därmed finns det ingen risk att koden försvinner.

Vad händer om jag glömmer koden till mitt kassaskåp?

Ja tyvärr är det samma sak som att ta bort nycklarna till ett kassaskåp, då måste man tyvärr oftast bryta upp skåpet. Finns det risk att man glömmer bort koden kan man ha det uppskrivet på något säkert ställe som t ex mobilen, datorn eller ha det hos andra familjemedlemmar. Det bästa lösningen vore att försöka komma ihåg koden. Det går att testa sig fram med alla de möjliga koder som man kan tänka sig haft och skriva upp dessa på papper och prova sig fram. Man brukar ha 3 försök, därefter går kodlåset i baklås i 15–30 min, man får vänta ut den tiden och sen testa med 3 nya försök osv. Men lyckas man trots allt att inte komma fram till koden får man kontakta oss så kan våra värdeförvaringstekniker hjälpa er med att bryta upp skåpet, och i vissa fall byta ut kodlåset och återställa skåpet.

Hur byter jag kod till mitt kassaskåp?

Det brukar alltid följa med en manual till kodlåsen där man genom att följa några enkla steg byta koden.

Kassaskåp

Vad är ett kassaskåp?

Kassaskåp är ett samlingsnamn på olika typer av värdeförvaringsenheter. Dessa skåp fördelas sen i olika kategorier baserad på deras funktioner och användningsområden som t ex Dokumentskåp, Värdeskåp, Säkerhetsskåp, Stöldskyddsskåp, Vapenskåp mm.

Varför ska man ha kassaskåp? 

Det första tanken som slår de flesta privatpersoner är att de inte har några kontanter hemma och därför har de inget behov av ett kassaskåp. Men i själva verket är det sällan man förvarar kontanter i ett kassaskåp, det har man på sitt bankkonto. Det de flesta förvarar i ett kassaskåp är andra värdesaker som t exviktiga dokument, foton och minnen, hårddiskar, smycken, klockor, pass, nycklar, dyra väskor, laptop och andra saker med affektionsvärden. 

Genom att ha ett kassaskåp har man kvar sina värdesaker efter ett inbrott eller brand och behöver inte slåss med försäkringsbolagens skadereglerare och jurister för att få den ersättning du är berättigad till via din hemförsäkring. Försäkringsbolagen ersätter inte heller några affektionsvärden eller fulla värdet av dina värdesaker.

Bankfack eller kassaskåp?

I och med digitaliseringen stänger bankerna de flesta av sina bankkontor och lägger ner bankfacken.  Detta har gjort att många privatpersoner väljer att ha sina värdesaker i ett kassaskåp i stället för det traditionella bankfacket. Det finns faktiskt många fördelar med att ha ett kassaskåp i stället för ett bankfack:

– Man får plats med mycket mer i ett kassaskåp till skillnad mot det lilla utrymme som du får i ett bankfack.
– Man behöver inte anpassa sig till bankernas öppettider och kan komma åt sina värdesaker dygnet runt. 
– Kassaskåp blir mycket billigare då det är en engångskostnad. Ett bankfack kostar runt 2000–3000 kr årligen, därmed är köp av ett kassaskåp mer fördelaktig redan efter ett par år.

Vilket kassaskåp är bäst?

Varje kassaskåp är bäst för olika behov. Man får helt enkelt välja ett kassaskåp baserad på de behov man har, det som ska förvaras och de ev. krav som finns från olika myndigheter. Det finns ju också kassaskåp som är ganska kompletta och fyller de flesta behov som t ex detta kassaskåp som har högt inbrottsskydd och har brandskydd för både papper och datamedia. Med andra ord är bäst kassaskåp de skåpen med både inbrotts och brandklassning.

Vilken typ av kassaskåp behöver jag?

Det beror på ditt förvaringsbehov och vad skåpet ska skydda. Här är en lista på olika typer av kassaskåp och dess funktioner:

Dokumentskåp – brandsäker förvaring av dokument i A4-pärmar. Skåpen har ingen inbrottsskyddsklassning men ganska robusta och ger ändå ett bra inbrottsskydd.

Datamediaskåp – brandsäker förvaring av dokument och datamedia som t ex USB-minnen, hårddiskar, CD och DVS mm. Skåpen har ingen inbrottsskyddsklassning men ganska robusta och ger ändå ett bra inbrottsskydd.

Säkerhetsskåp – Inbrottssäkra skåp testade och klassade enligt den svenska normen SSF 3492. Skåpen ger inbrottssäker förvaring av värdesaker för både privatpersoner och företag. Lämpar sig för förvaring av smycken, klockor, datorer, mobiltelefoner, kamera, nycklar, vapen, dyra verktyg mm. Skåpen har dock inget brandskydd och lämpar sig inte för brandsäker förvaring av t ex viktiga dokument. Större säkerhetsskåp kan kompletteras med t ex en brandbox för att få komplett skydd.

Stöldskyddsskåp – Brand och inbrottssäkra skåp testade och klassade enligt den europeiska normen EN 14450. Skåpen ger brand och inbrottssäker förvaring av värdesaker för både privatpersoner och företag. Lämpar sig för förvaring av smycken, klockor, datorer, mobiltelefoner, kamera, nycklar, viktiga dokument mm. 

Värdeskåp – Brand och inbrottssäkra skåp testade och klassade enligt den europeiska normen EN 1143–1. Skåpen ger brand och inbrottssäker förvaring av värdesaker för både privatpersoner och företag. Skåpen har det högsta inbrottsskyddet bland de olika skåptyperna. Enligt rekommendationer från Svenska försäkringsförbundet lämpar sig skåpen för inbrottssäker förvaring av värden mellan 50 tkr och 1,9 mkr.

Vilka kassaskåp är de mest inbrottssäkra skåpen?

Det finns 3 typer av kassaskåp som har genomgått inbrottsskyddstester och har en inbrottsskyddsklassning, Värdeskåp (EN 1143-1), Stöldskyddsskåp (EN 14450) och Säkerhetsskåp (SSF 3492). Och om man skulle rangordna dessa skåp så har Värdeskåpen det högsta skyddet, därefter kommer Stöldskyddsskåp och Säkerhetsskåp som är ganska likvärdiga. Dock känns Stöldskyddsskåp robustare än Säkerhetsskåp då dessa har dubbla väggar med brandisolering.

Vilka kassaskåp har både brand och inbrottsskydd?

Värdeskåp (EN 1143–1) och Stöldskyddsskåp (EN 14450) är de kassaskåpstyper som har både brandskydd och inbrottsskydd.

Hur mycket väger ett kassaskåp?

Ett kassaskåp kan väga allt från 2 kg upp till 2 ton beroende på kassaskåpstyp. Vanligtvis utgörs de lättare skåpen av typen värdeskyddsskåp som påminner om skåpen som man brukar ha på hotellrummen. De allra tyngsta skåpen brukar vara av typen värdeskåp som är väldigt kraftiga skåp med högt inbrottsskydd. De skåpen brukar oftast vara tillverkade med dubbla väggar som är fyllda med betong och armeringsjärn.

Vad är Stöldfördröjande kassaskåp?

Alla skåp som inte genomgått inbrottsskyddstester och saknar inbrottsskyddsklassning räknas som stöldfördröjande skåp. Dessa skåp behöver inte ha sämre inbrottsskydd än de klassade skåpen, många gånger är de fortfarande ganska robusta och ger ändå bra inbrottsskydd trots att de inte är klassade, som t ex Dokumentskåp eller Datamediaskåp.

Ska jag välja kassaskåp med kodlås eller nyckellåsning?

Det är en smaksak, vissa föredrar nycklar och vissa kodlås. Men kodlås är att föredra och det är vad flesta brukar välja. Ungefär 70% av kunderna väljer kodlås och 30% nyckellås. 

Det är en hel del fördelar med att ha kodlås i stället för nyckellåsning:

– Man slipper hålla reda på nycklar som också behöver gömmas någonstans. Oftast är nycklarna till kassaskåp ganska stora och det är inget som man vill ha i sin ficka. 

– Tyvärr vet de flesta tjuvar detta och när de gör inbrott och ser att det finns ett kassaskåp med nyckellåsning så brukar de riva i hela huset för att leta efter nycklar. Vilket kan orsaka mer skada än värdet på sakerna som är inlåsta i skåpet. Detta är något som man slipper när man har ett skåp med kodlås. 

– Om det är fler som ska ha tillgång till skåpet kan man bara dela ut koden i stället för att köpa fler nycklar. 

– Man kan när som helst byta/ändra koden. Till exempel om någon i styrelsen eller av personalen slutar kan man ändra koden i stället för att ha nycklar på vift om det hade varit ett skåp med nyckellåsning.

– Har man t ex barn hemma bör man definitivt ha ett vapenskåp med kodlås. Man undviker då risken med att barnen hittar nycklarna och får tillgång till vapnen.

Begagnade kassaskåp

Köper ni begagnade kassaskåp?

Ja, vi både köper och säljer begagnade kassaskåp.

Vad behöver ni veta för att kunna värdera kassaskåpet jag vill sälja?

Vi behöver få bilder på skåpets framsida, insida samt de klassningsskyltar som sitter på insidan av dörren. Vi behöver också få en beskrivning om hur uttagsvägen ser ut, om det t ex är markplan eller om det finns trappsteg. Detta behöver vi veta för att kunna räkna på transportkostnaden. Bilder och beskrivning kan mejlas till info@esafe.se därefter återkommer vi med värdering.

Kan ni hjälpa till med bortforsling av kassaskåp?

Ja, vi kan hjälpa till med bortforsling och kassering av ditt gamla kassaskåp, dock förutsatt att skåpet finns inom Stockholms län.

Varför är priset på begagnade kassaskåp så mycket lägre än nytt?

Att köpa begagnade kassaskåp är alltid en bra affär, både för plånboken och miljön. Många gånger kommer vi över partier av kassaskåp från företag eller den offentliga sektorn som bara vill göras sig av med skåpen. Därmed har vi möjlighet att sälja de begagnade skåpen mycket lägre än nya skåp.

Fungerar de begagnade skåpen bra?

Ja, skåpen är begagnade men oftast i väldigt bra skick och fullt funktionella. Skåpens alla rörliga delar som kan slitas såsom regelverk, låskolvar och lås är besiktigade och genomgångna av våra värdeförvaringstekniker. Alla begagnade skåp tvättas, besiktigas och servas innan de skickas till slutkund. Vi lämnar även alltid 1 års funktionsgaranti på samtliga begagnade kassaskåp.

Vapenskåp

Vilka vapenskåp är godkända i Sverige?

Alla vapenskåp som är tillverkade efter 1993 och har klassningen SS 3492 eller SSF 3492 är godkända för förvaring av vapen. Alla godkända vapenskåp har en klassningsskylt på insidan av dörren där det bland annat framgår skåpets modellbeteckning, fabrikat och klassningen SSF 3492/SS 3492. Om vapenskåpet saknar denna klassningsskylt är skåpet inte godkänd.
Värdeskåp med klassningen EN 1143–1Grade III är också godkända som vapenskåp. Dessa skåp anses dessutom ha en högre klassning och inbrottsskydd och är därmed godkända för 40 poäng.

Hur många vapen för jag förvara i mitt vapenskåp?

Alla vapenskåp som är godkända enligt den gällande normen SSF 3492/SS 3492 ger en godkänd förvaring upp till 20 poäng. Varje gevär räknas som 1 poäng, pistoler som 2 poäng och automatvapen som 4 poäng. Så i teorin kan du förvara upp till 20 gevär eller 10 pistoler eller 5 automatvapen, eller en blandning av dessa i ditt vapenskåp. Men man får också ta hänsyn till skåpets volym och hur många vapen som man har tillstånd för. 

Vapenskåp/Värdeskåp med klassningen EN 1143–1 Grade III har 40 poäng. Dessa skåp köps oftast av skytteklubbar, vapenhandlare, polisen eller andra som har större antal vapen.

Hur ska ammunition förvaras?

Även ammunition ska förvaras i ett godkänt vapenskåp enligt SSF 3492/SS 3492.

Måste jag bulta fast mitt vapenskåp?

Alla vapenskåp som väger under 150 kg behöver bultas fast i antingen vägg eller golv. Det går också att vikta upp skåpen så att man kommer upp till 150 kg. Detta gör man antingen genom att lägga vikter eller andra saker i skåpet (vapen och ammunition räknas inte), eller genom att bulta fast skåpet på en betongsockel så att skåpets totala vikt blir minst 150 kg.

Kan jag ha mitt vapenskåp i garaget?

Enligt lag ska dina licensierade vapen förvaras i ett vapenskåp som finns där du är folkbokförd. Om garaget är kopplad till ditt hus får du förvara vapenskåpet där.

Får jag borra hål i mitt vapenskåp?

Nej, man får inte borra några nya hål eller göra andra ändringar i konstruktionen. Göra man ändringar kan skåpet förlora sin SSF 3492 klassning.

Får jag ha vapenskåp i fritidshus?

Vapen ska förvaras där man är folkbokförd, men det går att tillfälligt förvara sina vapen i ett fritidshus t ex under jakten. Vanligtvis brukar då de flesta äga två vapenskåp, ett som man har i sin permanenta/folkbokförda bostad och ett som man har i sin sommarstuga/fritidshus. Om vapen förvaras utan uppsikt behöver de vitala delarna förvaras separat.

Hur är det med försäkringar på mitt vapenskåp? 

Det är din hemförsäkring som gäller för ditt vapenskåp under förutsättning att skåpet är placerat i bostaden.

Leveranser

Erbjuder ni fri frakt?

Ja, fri rikstäckande frakt gäller alla våra produkter förutom artiklar med ”Hämtpris”, klädskåp eller beställningar på enbart tillbehör.

Levererar ni era produkter inom hela Sverige?

Ja, vi levererar inom hela Sverige, samt även till Danmark och Finland. 

Hur levereras produkterna?

För företag levereras skåpen på engångspall till huvudentré eller varumottagning på gatuplan. För privatpersoner erbjuder vi kostnadsfri hemkörning. Leverans sker oftast till porten om du bor i lägenhet och fram till tomtgräns om du bor i hus, eller så nära port eller tomtgräns som en lastbil kan köra. En del mindre produkter kan komma att skickas till närmaste ombud för avhämtning, gäller oftast de produkter som väger under 15–20 kg.  Leveranserna sker på vardagar under dagtid och du som kund ansvarar för att vara anträffbar och kunna ta emot leveransen på den dag som aviserats av transportören.

Ingår inbärning i frakten?

Nej, i våra priser ingår endast frakt till gatuadress/tomtgränd eller så långt det finns farbar väg för lastbilen att köra fram. Inbärning är en extratjänst som kan köpas via oss.

Vad ingår när jag beställer inbärning?

I priset för inbärning ingår det att vi tar in skåpet hela vägen in i huset eller lokalen, placerar det där ni vill ha det, lyfter av skåpet från pallen, samt tar med oss pall och emballage.

Vad kostar inbärning?

Priset för inbärning beroende på skåpets vikt och hur intagsvägen ser ut. Om det är plant hela vägen, finns hiss, eller om skåpet behöver bäras upp eller ner för trappor.

Vilka transportörer använder ni er av?

De flesta skåp skickas med DSV, DB Schenker eller Bring. Men vi använder oss också av DHL och Posten. Inbärningar inom Stockholms län kör vi med egna bilar, och i andra delar av landet via lokala firmor som erbjuder tjänster för tunga lyft.

Vad har ni för leveranstider?

De flesta av våra produkter är lagervaror och leveranstiden är oftast mellan 3–5 arbetsdagar. 

Vad är ”Hämtpris”?

Hämtpriser är extra rabatterade priser som gäller endast när man väljer att hämta skåpet från något av våra hämtlager. Det brukar tydligt framgå i vår webbshop vilka produkter som erbjuds med hämtpriser.

Var finns era hämtlager?

Vi har framför allt hämtpriser på vapenskåp. Vapenskåpsserien Safir lagerförs i Höör (Skåne), vapenskåpsserien SP finns i lager Stockholm.

När kan jag hämta det skåp jag beställt med ”Hämtpris”?

Vi brukar skicka en upphämtningsbekräftelse via mejl inom 24 timmar under vardagar. Efter att man fått detta mejl kan man ringa lagret och boka sin upphämtning. Vi rekommenderar alltid att man ringer i förväg till lagret så att vi hinner förbereda skåpen innan hämtning.

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0