Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Skydda dina värdesaker med säker förvaring

Såväl privatpersoner som företag innehar värdesaker som behöver skyddas mot stöld eller inbrott – ibland både och. Olika värdesaker kräver däremot olika förvaringslösningar. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du uppnår säker förvaring, oavsett värdesak.

Men först – varför är säker förvaring så viktigt?

 Förutom det mest uppenbara – att skydda dina värdesaker mot brand och/eller inbrott – finns det andra anledningar till varför säker förvaring är så viktigt. Många gånger kan det nämligen vara lagkrav på att du ska förvara ett föremål i ett skåp med särskild certifiering.

Är du exempelvis jägare och ska förvara vapen hemma, måste detta ske i ett säkerhetsskåp som innehar certifieringen SSF 3492. Mer information om denna norm hittar du i vår tidigare artikel ”Vad innebär SSF 3492?”.

Det finns såklart många fler exempel, bl.a. om du ska förvara brandfarliga vätskor, kemikalier och liknande. Då krävs det att dessa förvaras i brandavskiljande skåp som är testade och certifierade enligt normen SP 2369 Klass I (30 min).

Förutom att säker förvaring kan vara viktig för att uppnå särskilda lagkrav, kan det också vara viktigt för att du ska få ersättning av ditt försäkringsbolag. Se därför till att alltid kontrollera om du behöver förvara dina värdesaker på ett särskilt sätt – antingen pga. lag- eller försäkringsbolagskrav.

Så uppnår du säker förvaring

Att välja rätt förvaringsskåp för sina värdesaker är många gångare lättare sagt än gjort. Nedan berättar vi därför mer om hur du bäst förvarar diverse värdesaker:

Förvaring av mindre stöldbegärliga föremål

Om du inte vill att dina mindre stöldbegärliga föremål ska ligga framme i hemmet eller på kontoret, kan de med fördel placeras i ett värdeskyddsskåp. Ett inbrottsfördröjande skåp som saknar certifiering. Därför är denna typ av skåp också betydligt billigare än många andra alternativ.

Förutom att lämpa sig utmärkt i hemmet och på kontoret kan värdeskyddsskåp också användas i sommarstugan, båten, husvagnen eller liknande.

Förvaring av viktiga dokument

Är du däremot i behov av att förvara viktiga dokument – exempelvis avtal, bokföringsunderlag, värdepapperoch liknande – kan dessa förvaras i ett stöldskyddsskåp eller dokumentskåp.

Det förstnämnda alternativet lämpar sig utmärkt för dig som värdesätter både brand- och inbrottsskydd. Stöldskyddsskåp är nämligen testade och certifierade enligt Europanormen EN 14450 i klasserna S1 och S2.Det finns också skåp som även är brandisolerade eller brandklassade.

 Är det däremot brandskyddet som är viktigast rekommenderar vi att du förvarar dina dokument i ett dokumentskåp. Dessa är nämligen brandklassade från 60 till 120 minuter och ger ett förstklassigt brandskydd. Till skillnad från ovanstående alternativ har de däremot inget testat inbrottsskydd och räknas därför som inbrottsfördröjande.

Förvaring av hårddiskar och annan datamedia

 På samma sätt som du kan vara tvungen att förvara dokument på en brandsäker plats, kan du vara tvungen att göra detsamma med datamedia. Dessa är däremot ännu känsligare än dokument och kräver därför förvaring i ett datamediaskåp.

Det finns också särskilda datamediainsatser som kan placeras i andra brandklassade skåp, exempelvis dokumentskåp. Perfekt för USB-minnen, hårddiskar, CD- och DVD-skivor och liknande.

Förvaring av vapen

 Som tidigare nämnts måste vapen förvaras i ett säkerhetsskåp som är certifierat enligt normen SSF 3492. Skåp som innehar denna certifiering och har inredning för vapen kan också kallas för vapenskåp.

Förvaring av kontanter, smycken och andra värdesaker

Om du innehar mycket stöldbegärliga föremål som kontanter, smycken och liknande, rekommenderar vi dig att förvara dessa i ett värdeskåp med brandskydd. Dessa skåp har både ett kraftigt inbrotts- och brandskydd och lämpar sig utmärkt för både privatpersoner och företag som innehar föremål med ett högt penningvärde.

Värdeskåp med brandskydd är testade och certifierade enligt normen EN 1143-1 och finns i olika klasser – från Grade 0 till Grade VIII. De olika säkerhetsklasserna avser hur mycket pengar/värdesaker som får förvaras i skåpen. Notera dock att detta endast gäller för företag. För privatpersoner bör dessa värden istället ses som riktlinjer.

Avslutningsvis

 Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för hur du uppnår säker förvaring av olika typer av föremål. Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe – vi guidar till en säker förvaringslösning baserat på dina behov!

Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60. Notera att både teleon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

 

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0