Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Förankra kassaskåp

Förankra kassaskåp – så gör du

 För att säkerställa att en eventuell inbrottstjuv inte kan bära med sig ditt kassaskåp, rekommenderar vi dig att förankra det i golv och/eller vägg. I vissa fall kan det till och med vara lagkrav. Men hur gör man egentligen för att förankra sitt kassaskåp? Och när måste det göras enligt lag? Vi reder ut alla frågetecken.

När måste ett kassaskåp förankras enligt lag?

Om du planerar att förvara vapen hemma, kan du vara tvungen att förankra ditt skåp i antingen golv eller vägg. För att överhuvudtaget få förvara vapen hemma måste du inneha ett tillstånd samt ett skåp som är testat och certifierat enligt säkerhetsnormen SSF 3492.

För att lära dig mer om denna norm, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Vad innebär SSF 3492?”.

Därutöver måste skåpet väga minst 150 kg (exklusive vapen) för att du enligt lag ska slippa förankra det i golv eller vägg. Väger skåpet mindre än 150 kg måste det antingen bultas fast eller också förses med en betongsockel eller extra vikt.

Notera dock att den extra vikten placeras inuti skåpet, vilket resulterar i att du får mindre plats för vapen, ammunition och värdesaker. Något som kan vara värt att tänka på innan du beställer ett skåp med tillhörande vikter. Därför är betongsockel ett bättre alternativ då sockeln monteras på utsidan under skåpet och själ inget utrymme på insidan.

Därför bör du bulta fast ditt kassaskåp

 Även om du inte planerar att förvara vapen i ett skåp som understiger 150 kg, kan det ändå vara fördelaktigt att bulta fast ditt skåp i antingen golv eller vägg. Alternativt både och. Genom att göra detta försvårar du ytterligare för inbrottstjuven eftersom han/hon inte kan ta med sig skåpet från ditt hem eller företagslokal.

Så gör du för att förankra ditt skåp

 Att bulta fast ett skåp är inte särskilt svårt. På de allra flesta skåp som har hål för fastbultning (alla har inte den möjligheten) medföljer det vanligtvis en förankringssats som är anpassade för fastsättning i betong med expanderbara bultar.

Placera helt enkelt skåpet på den plats som det ska stå och skruva sedan fast de medföljande bultarna från skåpets insida. Notera att det på vissa skåp saknas förborrade hål. Du blir då själv tvungen att borra hål på angiven plats.

Som tidigare nämnts är de bultsatser som följer med vanligtvis anpassade för betong. Ska skåpet fästas i trä- och parkettgolv måste andra bultar användas. Du är då också tvungen att förborra hål i betongen, innan skåpet sätts på plats och bultarna monteras från dess insida.

Hos oss på E-safe hittar du ett stort utbud av skåp som kan bultas fast i både golv och vägg. Vi kan dessutom hjälpa dig med inbärning och fastbultning när du beställer ditt skåp hos oss. Tveka inte på att kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar, varmt välkommen!

 

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0