Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Värdeskåp – bäst i test

Ett bra kassaskåp ska ge dina värdesaker ett gediget skydd och försvåra för en eventuell inbrottstjuv att komma åt dessa. Det är däremot stor skillnad på inbrottsskyddet på skåp till skåp. Vi tänkte därför berätta mer om värdeskåp, vilka är bäst i test.

Därför bör du välja ett certifierat skåp

 Alla skåp, speciellt många av de som säljs i de större varuhusen, är inte lika bra som de verkar. För att vara säker på att du får ett gediget inbrottsskydd gäller det att välja ett skåp som är testat och certifierat.

 I dagsläget finns det tre olika skåptyper som testat och certifieras, dessa är säkerhetsskåp, stöldskyddsskåp och värdeskåp. Det förstnämnda alternativet ger det svagaste skyddet medan det sistnämnda ger det starkaste skyddet. Värdeskåpen är alltså bäst i test. Säkerhetsskåpen är framförallt avsedda för vapenförvaring.

Läs också: Vad innebär SSF 3492?

Såväl stöldskyddskåp som värdeskåp är i sin tur uppdelade i olika undernivåer beroende på hur pass inbrottssäkra de är. Eftersom denna artikel kretsar kring den sistnämnda skåptypen, kommer vi enbart fokusera på dennes undernivåer.

En av de vanligaste standarderna som värdeskåp testat emot är Europastandarden EN 1143–1. Det är alltså denna standard som sedermera finns i olika undernivåer, så kallade grader, vilka är:

 • Grade 0
 • Grade I
 • Grade II
 • Grade III
 • Grade IV
 • Grade V
 • Grade VI
 • Grade VII
 • Grade VIII

Grade 0

 Grade 0 ger det svagaste skyddet bland värdeskåpen. Trots detta är skyddet robust och ger säker förvaring av värdepapper, kontanter, klockor, smycken och andra värdesaker med ett värde upp till 50 000 kr.

Skåpet är alltså godkänt för förvaring av kontanter upp till 50000 kr om det placeras i ett olarmat utrymme. Men om larm finns i utrymmet brukar försäkringsbolagen godkänna förvaring av värden/kontanter upp till det dubbla beloppet eller mer. För smycken och ädelmetaller får man generellt ha värden för dubbla beloppsgränsen eller mer.

Notera dock att ovan endast gäller för företag som ska förvara kontanter och andra värdesaker. För privatpersoner finns inga begränsningar. Man kan däremot använda ovanstående som en riktlinje.

Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade 0.

Grade I

 Nästa steg i certifieringsskalan är Grade I, vilket gersäker förvaring av kontanter och värdesaker upp till 80 000 kr. Notera dock att även detta endast gäller för företag.

Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade I.

Grade II

 Värdeskåp som är testade och certifierade enligt EN 1143–1Grade II är godkända för förvaring av kontanter upp till 140 000 kr.

Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade II.

Grade III

Dessa kraftiga skåp ger ett gediget skydd och är godkända för förvaring av värden upp till 210 000 kr.

Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade III.

Grade IV

 Nästa steg i certifieringsskalan är Grade IV, vilket ger säker förvaring av kontanter och värdesaker upp till 350 000 kr.

Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade IV.

Grade V

Värdeskåp som är testade och certifierade enligt EN 1143–1Grade V är godkända för förvaring av kontanter och värdesaker upp till 550 000 kr.

Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade V.

Grade VI

 Dessa robusta skåp ger säker förvaring av kontanter och värdesaker upp till 1 320000 kr.

Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade VI.

Grade VII

Nästa steg i certifieringsskalan är VII, vilket ger säker förvaring av kontanter och värdesaker upp till 1 650 000 kr.

Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade VII.

Grade VIII

De skåp som ger det allra starkaste inbrottsskyddet är testade och certifierade enligt EN 1143–1Grade VIII, vilka är godkända för förvaring av kontanter och värdesaker upp till 1 930 000 kr. Bland de olika värdeskåpen är det alltså dessa som är allra bäst i test.

Kolla in våra värdeskåp som är certifierade enligt Grade VIII.

Sammanfattningsvis

Det finns en hel uppsjö av olika skåptyper på marknaden. Vilken du ska välja beror framförallt på vad du ska förvara i skåpet. För att vara säker på att du får ett gediget inbrottsskydd rekommenderar vi dig däremot att investera i ett testat och certifierat värdeskåp, vilka är bäst i test.

Även bland dessa skåp finns det, som ovan nämnts, olika grader av inbrottsskydd. Som företag är det viktigt att du följer de krav som finns. Som privatperson kan du istället se dessa som rekommendationer på hur mycket värdesaker du bör förvara i ditt skåp.

Köp ditt värdeskåp hos E-safe

På E-safe erbjuder vi ett stort utbud av testade och certifierade värdeskåp med brandskåp. Utforska vårt stora sortiment och gör din beställning enkelt online. Vi kan hjälpa dig med inbärning.

Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe – vi guidar till en säker förvaringslösning baserat på dina behov!

Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60. Notera att både telefon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

 

Dina varor

Din kundvagn är tom

  Totalt: 0