Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Så hittar du rätt värdeskåp för hemmet

För att förvara dina värdesaker på ett tryggt sätt, kan du med fördel investera i ett värdeskåp. Men hur går man egentligen tillväga för att välja rätt bland kassaskåpsdjungeln? Vi reder ut hur du hittar rätt värdeskåp för hemmet!

Men först – vad är ett värdeskåp?

Som du säkerligen har märkt finns det en mängd olika typer av kassaskåp. Allt ifrån dokumentskåp till säkerhetsskåp och värdeskåp. Det sistnämnda alternativet är vad vi kommer att fokusera på i denna artikel.

Värdeskåp är de skåp som har det allra högsta inbrottsskyddet av alla skåp på marknaden. De genomgår tuffa tester och certifieras därefter enligt olika standarder. Våra skåp är testade och certifierade enligt Europastandarden EN 1143–1.

Skåpen testas och certifieras i sin tur i olika undernivåer, vilka brukar kallas för grader. Ju högre grad, desto bättre inbrottsskydd. De olika graderna som finns i Europastandarden EN 1143–1 är:

 • Grade 0
 • Grade I
 • Grade II
 • Grade III
 • Grade IV
 • Grade V
 • Grade VI
 • Grade VII
 • Grade VIII

För att lära dig mer om vad de olika graderna innebär och varför du bör välja ett värdeskåp som är testat och certifierat, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Värdeskåp – bäst i test”.

Så hittar du rätt värdeskåp för hemmet

När du väl har bestämt dig för att investera i ett skåp av denna typ, är det dags att försöka hitta det värdeskåp som passar dina behov och ditt. För att lyckas med detta rekommenderar vi dig att fundera på följande frågor:

Vad ska förvaras i skåpet?

Först och främst gäller det att fundera på vad du planerar att förvara i skåpet. Är det framförallt kontanter, smycken och andra värdesaker? Eller ska det också förvaras dokument och datamedia som USB-minnen i skåpet?

Ska du endast förvara värdesaker så kan det räcka med ett värdeskåp som ”enbart” har ett testat och certifierat inbrottsskydd. Beroende på värdesakernaspenningvärde kan det vara relevant att kika på skåp i olika grader. För personligt bruk räcker det däremot oftast med värdeskåp i Grade 0, Grade I eller Grade II.

I värdeskåp som är testade och certifierade enligt Grade 0 rekommenderas det att man förvarar värdesaker upp till 50,000 kr. I skåpen som är certifierade enligt Grade I och Grade II, rekommenderas förvaring av värden upp till 80,000 respektive 140,000 kr.

Planerar du däremot att även förvara viktiga dokument i ditt skåp, är det nödvändigt att välja ett skåp som har ett testat och certifierat inbrotts- och brandskydd. På så sätt skyddar du dem från såväl stöld som brandskador.

Ska datamedia som USB-stickor förvaras i skåpet, måste du även komplettera det med en datamediabox. Detta eftersom datamedia är betydligt känsligare än dokument.

Vilken storlek ska skåpet ha?

När du val har kommit fram till vad som ska förvaras i ditt skåp, är det dags att börja fundera på vilken storlek det ska ha. Någonting som dels beror på vad som ska förvaras i skåpet, men också hur mycket plats du har hemma.

Vår rekommendation är att du väljer ett så stort skåp som möjligt. När du väl har börjat använda det och märker hur praktiskt och säkert det känns, tillkommer det oftast mer och mer föremål. Då vill du inte upptäcka att du har köpt ett värdeskåp som är alldeles för litet!

Ska skåpet ha nyckel- eller kodlås?

Sist men inte minst bör du fundera på vilken typ av lås som skåpet ska ha. Nyckel- eller kodlås?

Vår rekommendation är att använda ett kodlås. På så sätt slipper du släpa runt på stora och otympliga nycklar, vilka också lätt kan komma i fel händer. Skulle du få ett inbrott och tjuvarna hittar ditt skåp (och ser at det har ett nyckellås), vänder de oftast upp och ner på hela hemmet. Någonting som du också slipper med ett kodlås.

Köp ditt värdeskåp hos E-safe

 Vi hoppas att du nu har en bättre förståelse för hur du hittar rätt värdeskåp för hemmet. Är du dessutom i färd med att köpa ett skåp, kan du med fördel göra det hos oss på E-safe. Vi erbjuder ett av nätets största utbud av värdeskåp med brandskydd. Vi kan dessutom hjälpa dig med inbärning.

Om du fortfarande är osäker eller också har några frågor, är du varmt välkommen att vända dig till oss på E-safe – vi guidar till en säker förvaringslösning baserat på dina behov!

Använd vårt kontaktformulär, skicka ett e-postmeddelande till info@esafe.se eller ring oss direkt på 08-120 504 60. Notera att både telefon- och butik håller lunchstängt mellan 12:00-13:00.

Dina varor

Din kundvagn är tom

  Totalt: 0