Inbärning Fri frakt Snabba leveranser Lägsta pris garanti Betala mot faktura Stort utbud

Skåpguiden: Stöldskyddsskåp

Köp stöldskyddsskåp här!

Ett stöldskyddsskåp är en enklare lösning för inbrottsförvaring dock med ett testat och har certifierat stöldskydd. Det finns flera stöldskyddsskåp som dessutom är brandtestade och brandklassade vilket gör dem till ett utmärkt alternativ till mindre butiker eller kontor.I stöldskyddsskåp får man dock inte försäkra några kontanter via sin företagsförsäkring, då rekommenderas istället ett säkerhetsskåp eller ett rånskydd.

De flesta stöldskyddsskåpen har en inbrottsklassning SS 3492, vilket innebär att de har ett bra skydd mot eventuella inbrottsförsök. Innan skåpen får certifikat utsätts dem för inbrottstester där man mäter hur svårt det är att ta sig in i skåpet.

Ett inbrottstest innebär, förenklat, att man begår ett regelrätt inbrott i skåpet. Man använder, på förhand, angivna inbrottsverktyg och mäter sedan den tid det tar att forcera skåpet. Ju längre tid det tar desto säkrare skåp och desto högre inbrottsklassning. Klassningen som utmynnat i ett certifikat, är sedan avgörande för hur stora värden man får försäkra i skåpet. Vi skall nedan redogöra för olika förekommande klassningar;

Säkerhetsskåp är numera den enda förekommande klassningen i SS 3492. Skåpen är tillverkade i 4 mm stålplåt och uppfyller vissa krav som ställs på lås och regelsystem. SS 3492 ger möjlighet att försäkra vissa värden och är också minimikrav för viss förvaring, t.ex. av vapen.

För att ett stöldskyddsskåp ska brandklassas också krävs det att man utfört vissa brandtester. När brandtesterna är klara utfärdas ett certifikat som beskriver hur länge ett skåp skyddar dokumenten. Skåpens klassning framgår av den skylt som skall sitta på dörrens insida, vanligen i övre vänstra eller högra hörnet.

Det finns flera olika certifieringar för brandskydd och de vanligaste i Sverige är den nordiska standarden och Europanormen. Gemensamt för de olika testnormerna är att testet görs i en ugn som hettas upp till cirka 1000 °C. Vi talar här om en extremtemperatur som har den effekten att färgen på skåpet smälter liksom t.ex. handtag av aluminium och andra detaljer. Vid en ordinär brand nås sällan eller aldrig denna temperatur men den höga temperaturen tjänar som en norm.

Testet går ut på att, genom sensorer, mäta innetemperaturen i skåpet under en på förhand angiven tidsintervall, vanligen 60 minuter eller 120 minuter men även 90 minuters tester förekommer. Under tidsintervallen får inte skåpets innetemperatur överstiga 175 °C om skåpet testas för brandskydd av papper, till exempel vid brandtestning av dokumentskåp och vertikalskåp. När skåpet testas för att brandskydda datamedia, till exempel datorskyddsskåp eller datamediainsatser, får inte innetemperaturen överstiga 50 °C då det är den maxtemperatur som datamedia tål.

I vissa tester förekommer även ett falltest, dvs. man släpper skåpet från 9 meters höjd och hettar sedan upp det igen med kravet att det skall hålla den invändiga temperaturökningen borta. Detta simulerar ett fall från andra våningen i ett hus som rasar samman.
Stöldskyddsskåp i Sverige brukar ha klassningen KSG-4500 eller NT Fire 017. KSG-4500 är ett koreanskt brandtest, även här certifieras skåpen i 60P eller 120P. När detta test utförs testar man endast för skydd av dokument och papper, alltså att skåpets innetemperatur inte överstiger 175 °C, för att även skydda datamedia kan man installera en datamediainsats i skåpet som ger bra skydd till datorer, CD-skivor m.m. NT Fire 017 är den Nordiska standarden som innefattar regelbunden produktionskontroll och krav på återtestning inom fem år. Skåpen certifieras i 60P, 90P eller 120P (för papper) alternativt 60 Diskette eller 120 Diskette (för datamedia). Talen anger antal minuter i ugnen. Testet utförs i Sverige av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP) som också utfärdar certifikat.

Dina varor

Din kundvagn är tom

    Totalt: 0